fbpx

PERFORMANS NA KROVU: Gola se popela na vrhu džamije! Što to želi poručiti?

Autor: dnevno.ba

Umjetnica Nina Kamenjarin stoji gola na vrhu doma HDLU u sklopu performansa “Straža na Rajni” kao hommage istoimenom performansu Toma Gotovca iz 1996. godine. 25.

Na Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umjetnica Nina Kamenjarin gola se popela na sam vrh Meštrovićeva paviljona – popularne džamije.

Hommage je to performansu Tomislava Gotovca iz 1996., nazvan “Straža na Rajni”, kada je taj doajen hrvatskog performansa gol stajao na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenut prema istoku.

No, u svojoj verziji performansa, Kamenjarin stoji pognute glave, gledajući u vlastita stopala, polagano se okrećući oko svoje osi.

Njen performans dio je projekta “Budućnost političkog performansa” kojim udruga Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a koji provodi u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”

”U hommage Tomu, 24 godine kasnije, granice čuva žena – Nina Kamenjarin, pognute glave, bez čvrstog uporišta kontraposta, bez želje za pokret. Autorica propituje: “Što su zapravo granice i imamo li mi tu moć spustiti ili podignuti granice, imamo, međutim na kojoj granici svijesti?”. I dok Nina čuva Rajnu, simboličku EU, mjesto gdje se čuva civilizacija od barbarske horde, postavlja se pitanje odakle zapravo vreba opasnost, trebamo li se ipak čuvati svojih?kro

Nina Kamenjarin (Split, 1991.) Diplomirala je 2016. na temu “Simbioza skulpture i performansa” pod mentorstvom prof. Vlaste Žanić i prof. Lorena Živkovića Kuljiša, uz teorijsko mentorstvo dr. sc. Blaženke Perice na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. Sudjelovala je u programu ERASMUS u Njemačkoj na “FH Aachen: Produkt und Design”. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja uključujući Essl Art Award 2015, Austrija i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na 13.Trijenalu hrvatskog kiparstva, Zagreb. Aktivna je članica udruge HULU-Split.”, prenosi HDLU.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI