fbpx
Matija Sculac ([email protected]

Počinje 65. pulski filmski festival

Autor: Hina

PULA - Svečano otvorenje 65. pulskoga filmskog festivala održat će se večeras u Areni. Pratit će ga i vatromet bez kojega se ne može zamisliti početak tog festivala, a među gostima koji se večeras očekuju u Areni su i glumice Milena Dravić i Neda Arnerić, koje su u Pulu stigle kao dio ekipe filma 'Aleksi' u režiji Barbare Vekarić. Film će večeras biti prikazan u Areni, nakon kratkoga filma 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' Karle Lulić, čija će se ekipa također predstaviti publici.

Kako su priopćili iz Pula Film Festivala, program će, uz svečano otvorenje u Areni, trajati cijeli dan u kinu Valli, Istarskome narodnom kazalištu i na Trgu Portarati.

U glavnom programu od 14. do 22. srpnja deset je domaćih filmova i pet manjinskih hrvatskih koprodukcija koji će se natjecati za Zlatne Arene. Među njima je čak 7 svjetskih premijera.

U Areni će se premijerno prikazivati Aleksi Barbare Vekarić, Dom Daria Pleića, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, Do kraja smrti Anđela Jurkasa, Za ona dobra stara vremena Eduarda Galića, Duboki rezovi Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić, Mali Antonia Nuića i Rudar Hanne Slak, te filmovi Egzorcizam Dalibora Matanića, Comic sans Nevija Marasovića i Osmi povjerenik Ivana Salaja. U Kinu Valli prikazati će se premijerno Catalina Denijala Hasanovića, Ustrajnost Mihe Knific, Nemoguće malen predmet Davida Verbeeka i Jimmie Jespera Ganslandta te reprize Ivan Janeza Burgera i Žaba Elmira Jukića. Izvan konkurencije prikazati će se Kameleon Dina Kosa i Frana Barunčića i Muškarci ne plaču Alena Drljevića.

Uz dugometražni film, programu neće nedostajati premijere prvih epizoda novih sezona dramskih serija poput Novina Dalibora Matanića i Crno-bijelog svijeta Gorana Kulenovića te dokumentarnih serijala Betonski spavači: epizoda Split 3 i Varoški Amarcord: 1. epizoda – Šibenik. Selektirani su i kratki igrani filmovi U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga Karle Lulić, koji će biti prikazan u Areni, te Na vodi Filipa Lozića, Ljeto ’17 Vena Mušinovića, Pohanci Ivana Mokrovića, Sandra i Marina Igora Jelinovića i Treća vrsta Yorgosa Zoisa.

Bogat međunarodni program 65. Pulskog filmskog festivala

Selekcija Međunarodnog programa 65. Pule ove se godine uz igrane, sastoji i od dokumentarnih filmova i dramskih serija. Izbor najkvalitetnijih recentnih ostvarenja europskog i nezavisnog svjetskog filma, odabranih iz programa relevantnih međunarodnih festivala, u programskoj kategoriji Europolis-Meridijani donosi 13 igranih filmova među kojima su dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu Sretni Lazzaro (r. Alice Rohrwacher), Eva (r. Benoit Jacquot), C’est la vie! (r. Olivier Nakache, Éric Toledano), Crna plima (r. Erick Zonca), Dobro došli u Njemačku (r. S. Verhoeven), Knjižara (r. Isabel Coixet), Kraljevska zamjena (r. Marc Dugain), Marvin (r. Anne Fontaine), Na plaži Chesil (r. Dominic Cooke), Posljednji bend u Libanonu (r. Ben Bachar), U ratu (r. Stéphane Brizé), Amok (r. Vardan Tozija) i Zvijer (r. Michael Pearce).

Popularan festivalski trend praćenja dramskih serija neće izostajati ni u Puli i to prikazivanjem epizoda serija snimljenih u Hrvatskoj uz državne poticaje: 2 epizode serije Hrvatski krimić: Ubojstvo na Visu i Nož pod vratom (r. Michael Kreindl) te Sumrak templara (r. Douglas MacKinnon), 2 epizode serije Senke nad Balkanom (r. Dragan Bjelogrlić) u kojoj igraju hrvatski glumci Goran Bogdan i Bojan Navojec, dok hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, dobitnica prestižne nagrade Olivier, glumi u seriji Kapital (r. Euros Lyn).

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović najavila je da kvalitetni programi za djecu, koji su sastavni dio filmskog i popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala, neće izostati ni ove godine.

I ove godine, uz filmove pod zvijezdama, popratni program donosi 8 koncerata, izložbe, promocije knjiga – i to na 16 pulskih lokacija.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI