fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poznate ličnosti koje su preminule u 2020.: Nadarević, Douglas, Conery, Slabinac…

Autor: dnevno.ba

U godini koju je obilježila pandemija koronavirusa oprostili smo se od mnogih poznatih ličnosti, a odlazak svakog od njih ostavio je prazninu koju je nemoguće popuniti.

Početkom 2020. godine, u januaru, preminuo je nekadašnji prvi čovjek NBA lige David Stern, a nedugo zatim napustila nas je velika srbijanska glumica Neda Arnerić. Istog mjeseca preminula je i legenda Bordo tima Zijad Arslanagić, ali i legendarni komičar Terry Jones iz Monthy Pythona.

Kraj januara obilježila je tragična pogibija legendarnog košarkaša Kobea Bryanta, s kojim je poginula i njegova 13-godišnja kćerka Gianna.

Šestog februara u 103. godini preminuo je legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Krajem drugog mjeseca u 91. godini zauvijek je otišao i bh. akademik Muhamed Filipović.

Početkom 2020. godine, u januaru, preminuo je nekadašnji prvi čovjek NBA lige David Stern, a nedugo zatim napustila nas je velika srbijanska glumica Neda Arnerić. Istog mjeseca preminula je i legenda Bordo tima Zijad Arslanagić, ali i legendarni komičar Terry Jones iz Monthy Pythona.

Kraj januara obilježila je tragična pogibija legendarnog košarkaša Kobea Bryanta, s kojim je poginula i njegova 13-godišnja kćerka Gianna.

Šestog februara u 103. godini preminuo je legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Krajem drugog mjeseca u 91. godini zauvijek je otišao i bh. akademik Muhamed Filipović.

Među prvima koji su preminuli od posljedica oboljenja COVID-19 u BiH je ugledni sarajevski epidemiolog Šefik Pašagić. Preminuo je u aprilu.

U maju je umro legendarni glumac i komičar Jerry Stiller, ali i jedan od začetnika rock’n’rolla Little Richard. Sredinom ovog mjeseca otišao je i glumac Fred Willard, poznat po ulozi u seriji “Svi vole Raymonda”, a nekoliko dana prije zauvijek smo se oprostili od talentovanog mladog producenta Rijada Fazlića koji je na muzičkoj sceni bio poznat kao Kolateral.

Bh. pisac Bekim Sejranović u maju je izgubio borbu s teškom bolešću. Nekoliko dana kasnije preminuli su i Richard HerdAnthony James i gitarista grupe KISS Bob Kulick.

Kraj maja obilježila je smrt Georgea Floyda, čovjeka kojeg je na ulici u SAD-u brutalno ubila policija. Njegova smrt bila je povod za pokretanje velikih protesta čiji je cilj ostvarivanje jednakosti u društvu.

Legenda sarajevskih ulica Markan, čovjek od kojeg smo kupovali novine, umro je 8. juna. Već 10. juna otišao je i veliki humanista Goran Bubalo, a nekoliko dana kasnije preminuo je mladi reditelj Igor Vuk Torbica. Na koncu juna oprostili smo se od hrabrog sarajevskog komičara Jasmina Džemidžića i američkog komičara Carla Reinera.

U julu je otišao i istaknuti slikar i akademik Seid Hasanefendić. Sredinom jula umrla je Zinzi Mandela, kćerka Nelsona Mandele. Tada smo se oprostili i od slikara Ferida Prcića, gitariste Petera Greena i voditelja Regisa Philbina.

Juli je obilježila velika tragedija, na Neretvi je poginuo mladi bh. alpinista Armin Gazić. Nekoliko dana kasnije, nakon kratke borbe s teškom bolešću preminuo je sarajevski fotoreporter Zoran Kanlić. Krajem mjeseca umrla je i Olivia de Havilland, zvijezda filma “Prohujalo s vihorom”.

U osmom mjesecu smo pozdravili “plavog dječaka”, 4. augusta preminuo je legendarni hrvatski muzičar Rajko Dujmić. Dan kasnije umrla je i srbijanska književnica Isidora Bjelica. Oprostili smo se i od slikara Nesima Tahirovića te Tonka Maroevića i aktivistice Belme Šoljanin. Kraj mjeseca obilježila je smrt holivudskog glumca Chadwicka Bosemana i odlazak prvakinje hrvatskog glumišta Zoje Oda

Početkom septembra otišao je i ambasador sevdalinke i čuvar sevdaha Emir Dedić. Nekoliko dana kasnije, odnosno 7. septembra, preminuli su češki oskarovac Jiri Menzel, kao i Bruce Williamson.

Autor romana “Forrest Gump” Winston Groom preminuo je isti dan kada i uspješni sarajevski fotoreporter Jasmin Jasko Alibegović, odnosno 18. septembra.

U 99. godini je krajem mjeseca umro direktor kompanije PepsiCo Donald Kendali, a do kraja mjeseca preminuli su i srbijanski reditelj Goran Paskaljević i Mac Davis.

U oktobru smo uputili posljednje pozdrave Eddieju van HalenuJohnnyju NashuPaulu MattersuMuhamedu Čengiću i Edhemu Sirči.

Krajem oktobra svijet je potresla i vijest o smrti prvog Jamesa Bonda – u 90. godini umro je Sean Connery.

Početkom novembra preminuo je istaknuti arhitekta Sead Gološ, a samo tri dana kasnije regionalna teatarska scena oprostila se od Dragana Jovičića. Nedugo zatim umro je i legendarni pjevač Kićo Slabinac, pa i Nedžad Imamović, legenda sevdaha. Sredinom mjeseca pozdravili smo glumca Ivana Bekjareva.

Rastužio nas je i odlazak legendarnog Mustafe Nadarevića, njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za regionalno glumište. Samo tri dana kasnije svjetski mediji objavili su vijest o smrti legendarnog Argentinca Diega Maradone.

Isti mjesec preminuli su i istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina i muzičar Mikica Zdravković (27. novembar). Dva dana kasnije fanovi serije “Star Wars” oprostili su se od Davida Prowsea, glumca poznatog po ulozi Dartha Vadera. Isti dan umrli su i basista Riblje Čorbe Miša Aleksić i kompozitor i dirigent Josip Magdić.

Šestog decembra umro je srbijanski pjevač narodne muzike Džej Ramadanovski. Sredinom ovog mjeseca od posljedica koronavirusa preminuo je slikar Taib Kovač, kao i glumica Barbara Windsor. Posljednji mjesec 2020. godine zabiježio je i smrti slavnog engleskog pisca Johna le Carrea.

Svjetski priznat stručnjak za nuklearnu medicinu Stočanin Asaf Duraković preminuo je sredinom decembra u SAD-u. Nedugo zatim umrli su i likovni umjetnik i grafičar Dževad Hozo, a onda i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 27. decembra napustila nas je i legendarna Milka Babović, jedan od TV simbola sarajevske olimpijade.

Krajem decembra od srčanog udara preminuo je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih atletičara Osman Junuzović.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});