fbpx

Preuređenom prostoru bivšeg kina Odeon ime šibenskog velikana Arsena Dedića

Autor: Dnevno.ba

ŠIBENIK - Završetkom preuređenja dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika i njegovom preobrazbom u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kino projekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija diže se zasun nove pozornice – Kuće umjetnosti Arsen.

Javna ustanova koja će upravljati prostorom, Tvrđava kulture Šibenik, predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju – Arsenu Dediću.

„Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegovoga duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti“, kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Prijedlog je aklamacijom prihvaćen ne samo od strane vlasnika dvorane – Grada Šibenika koji je zajedno s Ministarstvom kulture RH financirao obnovu dvorane, već i od strane svih gradskih institucija u kulturi, Kulturnoga vijeća Grada, kao i predstavnika dviju najstarijih šibenskih kulturnih institucija – pjevačkoga društva „Kolo“ i njegove – Šibenske narodne glazbe. Gradska uprava vjeruje da će građani Šibenika, kao i šira javnost, pozdraviti ovo imenovanje kojim će Arsen ostati trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana, ujedno označavajući i novu eru šibenske kulture.

„Misija Kuće umjetnosti Arsen jest da podigne kvalitetu života naših sugrađana na još višu razinu i obogati kulturni život u Šibeniku. Očekujemo da će prostor zaživjeti još snažnije pod Arsenovim imenom, postati još jedno omiljeno mjesto za kulturne sadržaje svim generacijama Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen zasigurno otvara nove mogućnosti za suradnju i razvoj lokalnih dionika u kulturi, a siguran sam da će ova dvorana imati određen značaj ne samo u lokalnom, već i u nacionalnom kontekstu“, izjavio je gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Burić.

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić: „Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala“, izjavila je Gabi Novak i prisjetila se anegdote vezane uz Arsena i kino Odeon.

„Sjećam se davnih dana, sedamdeseta je to bila, moja prva zima kad sam s Arsenom otišla dole, kod babe i dide u posjet; ulice puste, zimske, diskretno osvjetljene, šetali smo obalom kad je Arsen rekao – Danas igra jedan jako dobar francuski film. Ne sjećam se više koji je bio, ali znam da je glumila Brigitte Bardot i Alain Delon. Otišli smo naravno, u kino Odeon, a tamo – svi sjede u kaputima, toliko je hladno bilo (smijeh)… Nikad nisam mogla ni zamisliti kuda će nas to sve odvesti, ni mene ni Arsena, a evo, ni taj prostor koji se prekrasno obnovio i koji će sad koristiti mladim ljudima, u kojem će se prezentirati svi aspekti kulture i svi oni koji osjećaju kulturu i imaju što za reći. Divno je što će to biti jedan od rijetkih prostora u gradu u kojem će biti zastupljene sve umjetnosti i koji će nam biti neophodan. Ja uvijek govorim mi i govorim naše jer ja Šibenik nosim kao da je moj; svu svoju ljubav utkala sam u tu malu kućicu u Varoši u kojoj sam uvijek ostala šibenska nevista i koju ostavljam našoj djeci, da je čuvaju barem upola koliko sam je čuvala ja. Strašno sam sretna i nema boljeg načina da mu se odužimo.“

A sretan je i Matija Dedić što će taj, kako kaže, kulturološki gledano vrlo važan objekt, toliko neophodan za razvoj grada, dobiti ime po Arsenu: „Zahvalio bi Gradu Šibeniku i Tvrđavi kulture. Ovim potezom možemo ustvrditi da je moj pokojni otac dobio trajnu počast od rodnog grada kojeg je izuzetno volio i kojem je puno toga dao.“

O iskazu poštovanja šibenskom velikanu nedvojbeno je afirmativan počasni predsjednik Šibenske narodne glazbe Darko Gulin, Arsenov dugogodišnji znanac i obožavatelj, autor zbirke Arsenizmi: „Čini mi se da me stari cinik Arsen, koji je to, naravno, uporno negirao cijeli život, gleda od gore i govori – A Gulin moj, nazvat će dvoranu po meni – nije loše”, zaključio je.

Naposlijetku, bez sumnje da je točna i ona Arsenova koja kaže da je umjetniku njegovo djelo – njegov zagrobni život, ostaje nam raditi na tome da ovo imenovanje bude još jedan doprinos životu nakon smrti i nadati se da će Arsenova kuća umjetnosti za neke nove generacije postati mjesto učenja, inspiracije i uspomena, baš kao što je Arsenu bilo šibensko – Kino Sloboda.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI