fbpx

Seksistički plakati u zagrebačkim tramvajima

Autor: Dnevnik.hr

ZAGREB - Zagrebački tramvaji oblijepljeni su ”edukativnim” plakatima koji na seksistički način opisuju kako alkohol utječe na žene, a dio su javne kampanje koja želi upozoriti srednjoškolce na eksperimentiranje s alkoholom.

Plakate je naručio Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a nastao je u suradnji Ureda i Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

Na plakatu se govori o tome da alkohol utječe na spolni život i reprodukciju i navodi se da kod muškaraca povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i potenciju (…) oštećuje spolne žlijezde (…), što rezultira spolnom nemoći i nelodnošću.

Kod žena, s druge strane, zbog korištenja alkohola dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće.

“Sporni plakat izradili su učenici XI. Gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav”, priopćili su iz gradskog Ureda. Dodaju da sporna izjava o utjecaju alkohola na žene (“neoprezno upuštanje u donose s nepoznatim osobama”) ne isključuje da se takvo rizično ponašanje događa i muškarcima.

Iz Grada Zagreba su poručili da u ovom slučaju oni ne snose odgovornost jer temeljem Općih uvjeta koji se primjenjuju na Ugovore sklopljene u okviru Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz sredstava proračuna Grada Zagreba sadržaji dokumenata koji su nastali u okviru financiranog projekta u isključivoj su odgovornosti Korisnika financiranja i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati stajalištem Grada Zagreba.

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske i Forum žena Grada Zagreba reagirali su priopćenjem u kojem “oštro osuđuju postavljanje plakata u vozilima ZET-a kojima se grubo vrijeđa dostojanstvo žena konstatacijom kako ‘alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama…’. Činjenica je da su navedeni plakati postavljeni s primarno plemenitim ciljem – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom. No način na koji je to izvedeno potpuno je neprihvatljiv i predstavlja demonstraciju seksizma i školski primjer promicanja rodnih stereotipa. Takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.”

Autor: Dnevnik.hr

ZADNJE VIJESTI