STIGAO RECEPT: Pogledajte šta je sve utrošeno u Tuzlansku baklavu

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

TUZLA - U petak je u Tuzli o okviru manifestacije GASTRO SHOW napravljena najteža baklava na svijetu koja će biti nominirana za Guinnessa kao najteža baklava servirana u pojedinačnim porcijama.

Napravljena je na Dan rudara kako bi se uveličao njihov praznik a nisu zaobiđeni ni prvačići s područja TK zahvaljujući Generalnom sponzoru – Mlinu Majić iz Odžaka i ostalim Prijateljima manifestacije.

Svoju podršku dala je i kompanija KOLMIX te će se s baklavom obradovati i prvačići s područja Velike Kladuše, kao i EU Explozive u čije će ime baklava biti isporučena i u OŠ Musa Ćazim Ćatić u Zenici.

Priajtelji koji su pomogli realizaciju ovog projekta su: Generalni sponzor Mlin Majić, Zlatni sponzori BH TELECOM, Agencija za halal certificiranje. Sponzori: EU EXPLOSIVE Zenica, BH POŠTA, TELEFUNKEN, Mingos kafa, Bimal, Zada pharmaceuticals, Mljekara MI99, Tom cat, Općina Sapna, Komunalac Tuzla, Vodovod i kanalizacija Tuzla, ćevabdžinica Limenka, Restoran Sedra, Kolmix, Izgradnja Teočak, Flek security, Medžlis IZ Tuzla, MEGADISKONT, YIMOR, Vitalis sokovi, Izgradnja Teočak, Ambalaža pak i drugi.

Naš nogometni internacionalac Jasmin Mešanović koji s velikim uspjehom nastupa za NK Maribor je također podržao manifestaciju i osobno se potrudio da bi se upakirane baklave poslale rudarima i prvačićima.

Iz restorana Saranda iz Tuzle čijih je 15 majstora sudjelovalo u pravljenju ovog slatkog čuda od 800 kilograma, odnosno 15.200 komada su dali i recept što je sve utrošeno u pripremanju ove baklave koja je ujedno i halal jer je pravljena od proizvoda koji imaju halal certifikat kako bi se i na ovaj način skrenula pažnja o zdravstvenoj i higijenskoj ispravnosti hrane koju koristimo:

– Brašno MLIN MAJIĆ 24O kilograma
– Orasi 320 kilograma
– Ulje Bimal 200 litara
– Jaja 800 komada
– So 8 kilograma
– Kokosovo brašno 72 kilograma
– Šećer 240 kilograma
– Voda 240 litara
– Limunov sok 56 litara

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI