fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
ilustracija

Stižu nam “Suze sv. Lovre” za najljepšu noć u godini. Evo kad će se najbolje vidjeti

Autor: Dnevno.ba

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca. Slave ga rimokatolici, pravoslavci, anglikanci, luterani… Njegov je dan 10. kolovoza, a budući da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana, naziva se i “suze svetog Lovre”, prenosi RTL.hr.

Iako će puni Mjesec ovog ljeta svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj nije nešto što se propušta! Ove godine, kako javlja Hrvatski astronomski savez, maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore – kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

“Meteorski Perzeid je zaista poseban, njih ima jako puno, ali ovaj je posebno pogodan jer ima velik broj meteora i pojavljuje se u ugodnoj i toploj noći koju čovjek može provesti pod vedrim nebom”, rekao je astronom Ante Radonić, gostujući u emisiji RTL Danas.

Dodao je kako bi trebalo pričekati barem desetak minuta da se oči priviknu na mrak. Baš se iz tog razloga ne preporučuje gledati na mobitel – jer su oči i na taj način izložene svjetlu.

“Za one koji ne znaju Suze svetog Lovre, kako se kolokvijalno nazivaju Perzeidi, su male sitne čestice koje je davno za sobom posijao komet Swift – Tuttle koji postoji i dan danas, no treba mu 133 godine da jednom obiđe Sunce, a dok se kreće, “sije” okolo čestice.

Kada god Zemlja prođe kroz to područje čestica, mi nailazimo upravo na te meteore koji se još nazivaju i nebeskim krijesnicama.

Mi vidimo taj usijani trag, plazmu, a ponekad možemo vidjeti i dim koji ostaje za njima ako je riječ o malo krupnijim česticama. One izgaraju na visinama od 50-100 kilometara što se inače može pratiti i radarom”, objasnio je Radonić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});