Turistička zajednica HNŽ-a – Projekt i za plato ispod Starog mosta

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Turistička zajednica (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak je na press-konferenciji u Centru za kulturu Mostar predstavila rezultate dvogodišnjeg projekta pod nazivom „RiTour“, koji se implementira do kraja ove godine.

Riječ je o projektu kojeg financira Europska unija, u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore, a koji je provođen u Solinu u Hrvatskoj, Podgorici u Crnoj Gori, te u Blagaju, odnosno Mostaru.

Projekt RiTour je fokusiran na kraške rijeke jadranskog bazena – Jadro, Bunu i Moraču.

“U ovom projektu, u okviru IPA-programa – tu su nam partneri bili iz Podgorice i iz Splita, odnosno Solina i Splita – radi se o tri rijeke koje protiču kroz ove gradove, i gdje su uz te rijeke nastali povijesni gradovi, gdje smo htjeli promovirati i taj sportski turizam, a isto tako ove povijesne gradove koji su već odavno postali prava turistička mjesta”, rekao je uz ostalo o projektu zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a, Semir Temim.

Što je uz ostalo izgrađeno u sklopu projekta RiTour objasnio je Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ-a.

“Urađena su, baš na području Blagaja, ali pored rijeke Bune, izletište Bare. To je jedno izletište na putu između Blagaja i Bune, gdje smo imali jednu zapuštenu površinu s izvorom rijeke. To je obnovljeno – taj potok, taj vodotok do rijeke Bune – i napravljena je jedna ribarska platforma, i također još dvije platforme – jedna na ušću rijeke Bune, a druga je blizu Rekreacijskog centra Bunica”, rekao je uz ostalo Bašić, prenosi Radio Gradska mreža.

Inače, predstavnici Turističke zajednice HNŽ-a na press-konferenciji najavili su za naredni period i provođenje četiri nova projekta, odobrena od strane Europske unije, u ukupnoj vrijednosti od skoro 800 tisuća eura.

Jedan od projekata odnosi se najviše na plato ispod Starog mosta u Mostaru.

Riječ je, uz ostalo, o projektu “Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju”, gdje je naglasak, kako je objašnjeno, na razvoju održivog ronilačkog turizma u suradnji s mostarskim i hercegovačkim ronilačkim klubovima.

Drugi je projekt pod nazivom “Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode”, u okviru kojeg će, kako je rekao zamjenik direktora TZ HNŽ-a, Semir Temim, biti izgrađena turistička infrastruktura ponajviše na platou ispod Starog mosta.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI