fbpx

Veljača: ‘Tragično je da žena mora verbalno ili neverbalno reći: Da, želim seks s tobom’

Autor: dnevno.ba

Dokumentarac Danijele Štajnfeld prikazan je na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu. U dokumentarcu svjedoči i o svom silovanju od moćne osobe u filmskoj industriji u Srbiji. Njezino djelo nije dovelo do ovakvog vala kakvom svjedočimo sada od Srbije do Hrvatske jer nije objavljen identite zločinca. O tom djelu osvrnula se za N1 i aktivistica, producentica i glumica 39-godišnja Jelena Veljača, koja smatra da to što Štajnfeld nije objavila identitet da je to utjecalo da prije ne nastane pokret “Nisam tražila”.

“Kad imate ime i prezime, ljudi to teže ignoriraju. Kad je to anonimna stvar, pretpostavlja se u internim krugovima tko je to, ali vi ne možete pretpostaviti o kome je riječ, moj otac sigurno ne može pretpostaviti‘, izjavila je Veljača. Smatra kako institucije ne mogu pratiti sve ove valove i promjene.

“Čak i da dođete do pojedinca koji želi pomoći, on ne može sam pokrenuti sustav odnosno ona, najčešće su to ipak žene, tako da čini mi se da je to jedan od ključnih problema, i “Nisam tražila”, pa čak i našeg “Spasi me”, jer institucije ne znaju, ne želim ih opravdati, jer one bi trebale znati i pronaći kako, ali to je ta paradigma koja nikako da se preokrene te institucije žive za nas, a mi još uvijek živimo u svijetu gdje se bojimo institucija i to nije slučajno, jer se one tako postavljaju”, objasnila je producentica.

Komentirala je prijave na fakultetu Akademiji dramskih umjetnosti i nedavno nam je potvrdila kako ona nije imala takvih iskustava osobno, ipak naglasila je sa to ne znači da se takve stvari nisu događale.

“Apsolutno podržavam svim svojim bićem dekonstrukciju tih nekih što očinskih figura, što figura moći, pa i na Akademiji. Ako su studentice to doživjele te ljude trebati osuditi i maknuti s Akademije da bi Akademija bila ponovo sigurno mjesto kao što bi i trebala biti”, poručila je. Govorila je i o granici između flerta i seksualnog uznemiravanja.

“Granica je pristanak. Postoje čak i zemlje EU-a koje su uvele pristanak kao obligatorni dio prije seksualnog odnosa, baš zato što mnogima to nije jasno. Tragično da je to bilo potrebno, ali jest, potrebno je. Dječaci i djevojčice u Hrvatskoj ne znaju što je seksualno nasilje. Tragično je da žena mora verbalno ili neverbalno reći: Da, želim seks s tobom”, kaže.

Dodala je kako je realnost u svijetu u kojem se tijekom pravosudnog postupka ispituju okolnosti poput toga što je žrtva odjenula prije nego što je stradala, koliko je popila, je li u braku, je li ušla u taksi i tome slično.

“Ako je žena i u grudnjaku i u gaćicama, ako kaže: ‘Ne’, to znači da je bilo dosta”, istaknula je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI