fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO : Održana Državna smotra izvornoga folklora

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Mimohodom ulicama grada i nastupima kulturnoumjetničkih društava iz BiH u subotu je održana Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH).

Mostar je tako barem na jedan dan postao središtem kulturne baštine BiH spojivši Hercegovinu, Središnju Bosnu i Bosansku Posavinu.

Kako je kazao Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD-a u BiH, Mostar je okupio preko 500 sudionika iz 14 kulturnoumjetničkih društava.

Mostar je obojan najljepšim ruhom kojeg hrvatski narod ima u BiH. Imamo goste iz Hrvatske koji su predstavnici Hrvatskog sabora kulture, kazao je Vidović ističući kako su snažnu podršku ovom projektu dale mnoge institucije poput HNS-a na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, Vlade HNŽ-a, Federalnog ministarstva kulture i športa i drugih.

UHAKUD u BiH već niz godina ima suradnju s Hrvatskim saborom kulture čijem je tajniku, Draženu Jelaviću, dodijeljena i zahvalnica za dugogodišnju suradnju na polju folklornog amaterizma.

Ovo je najbolji put za očuvanje hrvatskog kulturnoumjetničkog identiteta. Otvarajući društvima mjesta za gostovanje, podupiremo njihov razvoj. Učimo jedni od drugih, razvijamo međusobne odnose i povezujemo se što je jedna od zadaća amaterizma, ističe Jelavić.

Stručni žiri u sastavu Svetlana Bajić, etnologinja, Miroslav Šilić, istaknuti etnokoreolog i profesor Željan Brljević donijeli su odluku o društvima koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na istaknutim smotrama folklora u Republici Hrvatskoj.

Na Vinkovačke jeseni idu KUD “Rudin”, župa Vidoši iz Livna, HKUD “Rodoč”, Mostar i KUD “Mokro” iz Širokog Brijega.

HKUD “Goranci” iz Mostara bit će bh. predstavnik na smotri “Na Neretvu misečina pala” iduće godine u Metkoviću, dok HKUD “Tihaljina” iz Gruda putuje u Slaonski Brod na manifestaciju “Brodsko kolo”.

HKUD “Tamburica”, Koraće, Bosanski Broda i HKD “Vrila” iz Širokog Brijega predstavljaju BiH na “Đakovačkim vezovima”.

Na smotru Hrvatskog sabora kulture u listopadu putuju HKUD “Zora”, Struge-Gorica iz Čapljine i HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});