fbpx
Boris Ščitar/PIXSELL/Večernji list

“Vikači iz BiH ništa ne razumiju, trebali su mi zahvaliti”; Thompson zarađuje na domoljublju, to ne podnosim..”

Autor: Dnevno.ba

Iako je već tri godine nema na malim ekranima jer je napustila novinarstvo i na otoku Cresu otvorila konobu, Mirjana Hrga (50) i dalje intrigira javnost. Razlog su njezine objave na društvenim mrežama u kojima bez dlake na jeziku komentira društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje.

Tijekom karijere radila je na čak četiri poznate televizije – HRT-u, Novoj TV, Al Jazeeri Balkans i RTL-u – a bila je i savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Stoga i ne čudi što ne može ostati imuna na dramatične trenutke u kojima živimo, piše Slobodna Dalmacija koja je objavila intervju s Hrgom. Izdvajamo najzanimljivije iz intervjua u kojemu je komentirala napade bošnjačke javnosti i Marka Perkovića Thompsona.

Vaš nedavni status u kojem ste napisali kako niste znali da je ezan poziv na molitvu izazvao je zgražanje u BiH gdje ste radili za televizijsku postaju Al Jazeera. Zašto ste na kraju makli taj status?

– Prije svega, ovi vikači iz BiH su samo pokazali da ništa ne razumiju i da će se još dugo hvatati za rep. Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerojatno je 9 od 10 Hrvata guglalo što je to “ezan” što je pak bila prilika njima da shvate da njihovi susjedi malo znaju o njihovoj kulturi što je u normalnim odnosima preduvjet za razumijevanje i poštivanje. Zašto sam ga maknula? Maknula sam ga jer mi se gadio kao podsjećanje na činjenicu da nakon šest godina koje sam proživjela dijeleći s njima isto nebo i isti zrak, neki nisu u stanju primiti ni kompliment, a kamoli iskreni stav o želji da ih se bolje upozna, nego su jedno iskreno priznanje o opravdanom neznanju s kraja devedesetih, dakle netom nakon rata, iskoristili za huljski napad.

Takve ni ne treba upoznavati, nego truditi se da ih ne sretnete ni na cesti. Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere koji su izvanredni, vrijedni divljenja i svakog susreta. Zapravo, takvi primitivci još su veći problem njima nego nama jer oni moraju s njima živjeti i sramotiti se.

Nakon napada u bosanskohercegovačkim medijima jesu li vam se javili neki prijatelji muslimanske vjeroispovijesti i pružili vam podršku?

– Naravno. Zbog njih sam nerado još jednom i pojasnila svoju izjavu jer nisam željela da ih u susretima s bezveznjacima opterećuje dobar odnos sa mnom. No, oni su me zamolili da se ne opravdavam i ne osvrćem na takve jer bolje ih poznaju od mene. Usput, moje dvije najbolje prijateljice su iz Sarajeva. Jedna je Muslimanka, druga je Srpkinja. Mislim da nas tri nitko ne može razdvojiti.

Smatrate li da ste možda pretjerali kad ste napisali da podržavate batinanje migranata od strane hrvatskih policajaca prilikom ilegalnog preslaska granice? To bi se moglo protumačiti kao da podržavate fizičko nasilje.

– Nikad nisam to napisala, ali ponovit ću: Hrvatska policija izvanredno obavlja svoj posao. Ako želite dodatno pojašnjenje onda ću samo reći neka migranti idu na službeni granični prijelaz i bit će lišeni svake neugodnosti. Pritom neka ponesu svoje osobne isprave. Zauzimaju manje mjesta od mobitela.

Kako kao savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ocjenjujete rad Zorana Milanovića? S kojim se njegovim stavovima i potezima slažete, a s kojima ne?

– Mislim da je aktualni Predsjednik RH iznenadio mnoge. Nisam sumnjala da će to izgledati ovako. On ima svoj jasan put i uživa u slobodi mišljenja. Mislim da mu mnogi zavide u tom dijelu.

Često su vas znali prozivati da ste bliski desnim strankama i političarima. Je li vam to smetalo?

– Ne bi me smetalo ni da je to istina.

Vi ste pak jednom rekli da ste u srcu zapravo prava ljevičarka.

– Nezgodno je u tim relacijama pričati 2021. I sami svjedočite da se sve okrenulo naglavačke. Ako bi ljevičar značilo da sam simpatizer Tita i partije, onda nisam. Ali ako ljevičar znači da sam osjetljiva na sirotinju i da ću im dati ako oni nemaju, a ja imam dovoljno, onda jesam. To sam uostalom i učinila. Nisam još čula da se puno nas na poziciji državnog dužnosnika odreklo velikog dijela svoje plaće u korist siromašnih i bolesnih, niti sam čula ikoga osim sebe da kaže: “Plaća? Dajte molim vas! Valjda sam do pedesete osigurala svoj život. Meni je čast raditi za svoju državu.” Ispričavam se ako je to još netko učinio osim mene. U znak isprike, sve ih pozivam na ručak. Neće nas biti puno.

Jeste li i vi jedni od onih koji misle da je Thompson ratni profiter?

– To je uvredljiva kvalifikacija, ali ako se odmaknemo od konkretnog imena i ako me pitate volim li da netko zarađuje na rodoljublju, na činjenici da je branio svoj dom, da zarađuje poene na stradanju koje mu se dogodilo… ne, to ne podnosim.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI