fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Žanamari otvoreno o karijeri: ‘Imam sreće da ne živim isključivo od koncerata’

Autor: dnevno.ba

Žanamari Perčić (1981.), atraktivna Makaranka i nadarena pop/pop-rock kantautorica, poznata je i po pobjedi u TV showu “Hrvatski idol” 2004.te kao natjecateljica TV showa “Ples sa zvijezdama” 2013. Od tinejdžerskih godina je nastupala u glazbenim natjecanjima.

Kako ste se odlučili za glazbenu karijeru?

To je došlo nekako prirodno. Ljubav i talent su dvije stvari koje jednostavno osjetiš i nemaju odgovor na pitanje zašto. Roditelji mi uvijek govore da sam prije propjevala nego progovorila.

Kako su roditelji reagirali kad ste im rekli da ste se odlučili za glazbenu karijeru? 

Mislim da je njima to bilo sasvim jasno i prije nego što sam im išta rekla. Tata me je čak prijavio za neka natjecanja dok sam bila dijete i išao sa mnom na njih. Jako je uvijek podržavao moju želju za pjevanjem.

Želite li s nekim s naše estrade snimiti duet?

Dueti se dogode. Cijenim mnoge svoje kolege, i kad se dogodi dobra pjesma i pravi trenutak, s mnogima od njih bih rado pjevala u duetu. Zaista ne bih izdvajala nikog posebno. Od dueta koje sam već radila, iskreno, najdraži su mi oni s mojim mužem Joshuom Macksom, a to su “Pina Colada”, “Romantika” i “Licemjeri”.

Kako je izgledao vaš studij na American College for Managment and Technology u Dubrovniku? 

Voljela sam učiti i studirati na engleskom jeziku, ekipica je bila odlična i Dubrovnik je predivan grad. I danas priželjkujem jednog dana imati vikendicu u Dubrovniku jer me uz taj grad vežu divne uspomene na moju nikad prežaljenu tetu.

Nakon studija, u Njemačkoj ste pod etiketom Clubware Recordsa 2001. izdali prvi singl. Kako ste se osjećali nakon visokog plasmana u showu “Deutschland sucht den Superstar” i jeste li imali ponuda stranih izdavačkih kuća?

Imala sam neke manje ponude, ali ipak sam prihvatila ponudu izdavačke kuće u Hrvatskoj. Tada nisam mogla zamisliti da živim bilo gdje drugdje. Svakako sam radila i još surađujem sa stranim umjetnicima i producentima. Moj muž je producent i skupa s njim radim pjesme za mnoge strane izvođače.

Pobijedili ste na prvom Hrvatskom idolu, kako biste usporedili njemačku produkciju talent-showa s našom?

Mislim da se to ne može uopće uspoređivati, pa radije ne bih. Samo ću reći da mi je drago što sam imala to iskustvo i što me je publika izabrala za pobjednicu “Hrvatskog idola”. To je bio neopisiv osjećaj koji nikada neću zaboraviti.

Kako danas živite od glazbe s obzirom na koronu?

Imam sreće da ne živim isključivo od koncerata, nego imam uspješne suradnje s mnogim brendovima, od fitnessa pa do kozmetičkih i modnih brendova. Instagram mi je otvorio vrata u tu sferu i ta vrsta posla i dalje funkcionira čak i u ovim vremenima jer svi brendovi imaju web-shopove koji i dalje rade odlično.

Kako danas gledate na svoje glazbene početke?

Mislim da je svaka pjesma koju sam izdala u životu našla svoju publiku. Naravno, pop pjesme i pop albumi su imali lakšu putanju do slušatelja jer ih radija i televizije češće vrte, ali jako sam sretna i što je moj autorski album “Druga vrsta” s bendom J’Animals našao poklonike, koji me i danas prate i pitaju kad će opet neka rock-pjesma. Nedavno sam objavila jednu na svom YouTube kanalu, koju sam snimila s J’Animalsima, ali je nikad nisam objavila, a zove se “Nova pravila”. Planiram uskoro tako objaviti još jednu rock-pjesmu pa će fanovi J’Animalsa doći na svoje, a i ja, jer mi je to najdraže glazbeno razdoblje.

Na Dori 2007. prvi ste put nastupili kao kantautorica s pjesmom “Jedino moje”. Kako ste postali i autorica glazbe?

Uvijek sam pisala pjesme, čak i na prvom albumu, ali mnoge radijske postaje i danas radije puštaju nekoliko autora koji pišu pjesme cijeloj sceni. Otpjevala sam i ja naravno mnogo pjesama tih istih autora pa znam iz osobnog iskustva da one automatski imaju široko otvorena vrata do publike. Unatoč tome, odlučila sam u daljnjoj karijeri pjevati svoje pjesme, kojih sam i autor, i drago mi je zbog toga. Bila sam uporna i na kraju se dogodilo to da upravo moje autorske pjesme imaju i po dva milijuna pogleda na YouTubu i postaju hitovi unatoč tome što se ne sviraju na radiju.

Singlovima “Da mi daš još samo jednu noć” (CMC Festival, 2008.), “Ljubav” (CMC Festival, 2009.) te “Crni leptire”(14. HRF), najavili ste glazbeni preokret u pop-rock pravcu. Kako ste se na to odlučili?

Uvijek sam više naginjala rocku nego mainstreampopu pa sam zato i odlučila napraviti prvi autorski album upravo u žešćem ruhu. No zaista volim eksperimentirati, mijenjati žanrove i iznenaditi i sebe i publiku svojim novim singlom, tako da se nikada nisam ograničila žanrom. “Crni leptire” je prava pop-rock balada i savršen spoj pa su je zavoljeli doslovno svi, od pop mainstream publike do kolega glazbenika.

Tri godine nastupali ste sa sastavom Syndrome izvodeći, osim autorskih pjesama, i domaće i strane pop-rock obrade. Što ste svirali?

Syndrome je bio moj prateći bend izaista sam s njima imala odličnih koncerata. Svirali smo pop-rock obrade, malo mekše nego što je to bilo s J’Animalsima.

Istih godina surađivali ste i s Matija Dedić Electric Bandom u svojevrsnoj zanimljivoj fuziji pop-rock vokalne izvedbe u jazz-aranžmanu. Kakav je glazbeni suradnik Matija?

Matija je zanimljiva osoba, veliki umjetnik i otkrio mi je zaista nove obzore u glazbi. Uvijek mi je s njim gušt zapjevati, i uvijek smo svirali bez ikakve probe, samo onako na prvu, po feelingu, kako se kaže. S njim je svaki koncert bio nova i drugačija priča.

Kako je nastao bend Žanamari&J’Animals s kojim ste izdali album “Druga vrsta”?

To mi je definitivno najdraža mjuza i najdraže razdoblje. Koncerte sa J’Animalsima pamtit ću zauvijek i svako naše snimanje spota. Mi smo zaista bili bend u onom pravom smislu. Zajedno smo stvarali pjesme i zajedno sanjali i planirali.

Pripremate li nove projekte? 

Radim nove pjesme na engleskom jeziku i čim se situacija malo popravi, nastavit ću izbacivati singlove. Zasad, dok traje ova apokalipsa, moja publika ima tematsku i prikladnu pjesmu “Apokalipsa” koju sam izdala na početku lockdownau Hrvatskoj i ljudi je još vole.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});