fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BENJAMIN BURIĆ: Uskoro u BiH akademija za rukometne vratare

Autor: Dnevno.ba

MAGLAJ - U narednom periodu, fokus vratara rukometne reprezentacije BiH, Benjamina Burića bit će promociji rukometa u BiH. Odličan način da se to uradi je otvaranje akademije za rukometne vratare, koju on želi pokrenuti u BiH, kazao je u intervjuu za portal bhrt.ba.

Burić poziva sve koji žele pomoći s idejama oko akademije da se jave, i smatra kako je jedino zajedničkim snagama moguće napraviti uvjete za bolje sutra bh. sporta u cjelini, ne samo rukometa.

Kada se javila ideja za otvaranjem Akademije za rukometne vratare u BiH?

Već dugo razmišljam o tome kako da unaprijedimo rukomet u BiH. Većina djece najprije se odluči za treniranje nogometa ili košarke, jer su to dva najpopularnija sporta, a mnogi od njih, nakon nekog vremena dođu u rukomet i zaljube se u ovu igru. Moramo skrenuti pažnju djece da je rukomet zaista sjajan sport, grublji možda od košarke ili nogometa, ali da zna biti itekako zabavan, a da bismo to uspjeli, najprije moramo promovisati rukomet kroz medije, pa onda zatim i igrače, ligu, pa onda i uzore djeci. Otud ideja da pokrenemo jednu vrstu akademije za vratare, gdje ćemo organizirati rukometne vratarske dvoboje i na kojim će učešće moći uzeti svi, od djevojčica, dječaka, zatim iskusnih rukometaša, ali i medija. Trenutno se radi o ideji, koja je prenijeta na papir, ali put do realizacije neće biti nimalo lagan.

Ima li već ponude za suradnju? Od kolega, organizacija, države?

S obzirom na to da tek trebamo prezentirati tu ideju u medijima, još nema sličnih ponuda, ali ne sumnjam da će ih biti. Samo zajedno možemo promovirati sport i zdrav način života, a sport je naš najbolji ambasador u svijetu. Vjerujem, zapravo, nadam se da će mnogi prepoznati pokušaj da rukomet izdignemo iz negativnih priča, koje su posljednjih godina konstantne u ovom sportu i da napokon pričamo o nekim pozitivnim dešavanjima.

Koga biste voljeli imati u svome timu za ovu akademiju?

Pomagat će mi brat i svi oni koji žele biti dio ove priče. Vrata su bukvalno otvorena za sve, a iskoristit ću svoje kontakte i prijateljstva da dovedem i stručne trenere iz Njemačke, ali i iz naše zemlje, koja je imala vrhunske rukometne vratare.

Hoće li biti u Sarajevu ili nekom drugom gradu?

Ja sam lokal-patriota, za početak i od svih gradova u BiH, najviše volim svoj Maglaj, tako da će prvi kamp, odnosno Akademija, biti u mom rodnom gradu, a poslije ćemo seliti i organizirati slična okupljanja i u drugim gradovima, u ovisnosti od toga koliko će sponzora prepoznati značaj ovog projekta i odnosno, koliko će lokalnih zajednica željeti pomoći Akademiju. Bez pomoći lokalne zajednice, saveza, države, sponzora, svaka dobra ideja je unaprijed osuđena na propast, ali nadam se da ćemo imati vjetar u leđa, jer rukometu u BiH je potrebna promocija, a djeci je potreban sport.

Koliko je realno da takva ustanova može zaživjeti na ovim prostorima?

Ulazimo u rizik, ali ne razmišljam o tim stvarima u ovom trenutku. Želja mi je da pomognemo rukometu da se razvija, da pronalazimo talente, da za našu djecu gradimo svjetliju budućnost. Talenata imamo, samo im trebamo stvoriti uvjete da se razvijaju.

Koliko će vam dopustiti vrijeme obzirom da igrate u klubu van BiH?

Sve svoje slobodno vrijeme ću iskoristiti da na početku ovog projekta posvetim se podučavanju i edukaciji. Imamo velike planove, a želim okupiti tim sposobnih ljudi, koji će znati voditi jedan ovakav projekt i koji će dati sve od sebe da ovaj projekt zaživi – zbog sporta, zbog rukometa, zbog naše djece.

Poruka za sve koji se žele baviti ovim sportom?

Rukomet te uči samokontroli, uči te pobjedama i porazima, čini te kompletnijim čovjekom, posvećenijim i ako si spreman da rukometu daš sve od sebe, on će ti vratiti na najbolji mogući način. Ne mogu svi postati vrhunski rukometaši i vratari, ali svi zajedno mogu postati bolji ljudi, mogu postati porodica, jer je to poanta svega. Druženje, zabava i zdrav način života i na sve to, promocija rukometa.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});