fbpx

Bivši Arsenalov trener najavio uvođenje “automatskog zaleđa” na Svjetskom prvenstvu

Autor: dnevno.ba

Bivši trener Arsenala Arsene Wenger trenutačno je zaposlen u FIFA-nom tijelu za globalni razvoj nogometa. Tako je najavio revolucionarnu promjenu kada je u pitanju prosuđivanje nedopuštene situacije točnije offside-a.

“Mislim da će automatska nedozvoljena pozicija biti spremna za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Automatska znači da će pomoćni sudija odmah dobiti signal koji će mu reći da li se radi o nedozvoljenoj poziciji putem crvenog svjetla na njegovom satu. Poluautomatski sistem prvo šalje signal VAR-u, a VAR ga poslije proslijedi do pomoćnika. Ja se zalažem za automatski sistem koji će odmah poslati signal pomoćnom sudiji”, govori Wenger.

Bivši trener Arsenala objašnjava dalje kako se puno vremena troši na provjeru.

“Trenutno imamo situaciju gdje igrači moraju napeto čekati kako bi saznali da li su bili u ofsajdu ili nisu, a u prosjeku se čeka 70 sekundi, nekada čak i puno duže, u zavisnosti od situacije. Veoma je važno to promijeniti, jer se prekidaju brojna slavlja zbog rubnih situacija i zato vjerujem da bi ovo bio važan korak u nogometu”, zaključio je Arsene Wenger.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI