fbpx

BROJIMO SITNO DO SPEKTAKLA Italija i Engleska sutra igraju veliko finale Eura 2020

Autor: Fena

Veliko finale Evropskog prvenstva, u kojem se susreću nogometne velesile Engleska i Italija, bit će odigrano sutra od 21 sati na kultnom stadionu “Wembley” u Londonu.

Italija i Engleska se tek treći put susreću u završnicama Eura. Historija je na strani Italijana, koji su se zadnji put za titulu borili 2012. godine kada su u finalu poraženi od Španije s 4:0.

Na ovom takmičenju izabranici Roberta Mancinija od samog početka takmičenja važe za jednog od najvećih favorita. Italija ne zna za poraz 33 utakmice zaredom, tačnije od septembra 2018. godine i poraza od Portugala, nakon čega su “Azzuri” upisali 27 pobjeda i šest remija.

Italija je svoj jedini naslov pravaka Evrope osvojila davne 1968. godine.

S druge strane Engleska nikada u svojoj historiji nije osvojila Euro i ovo će joj biti prvo finale. Englezi su igrali polufinala 1968., 1996 i 2020. godine, a sada su uvjereni da mogu podići trofej na domaćem terenu.

Engleska je nakon grupne faze ostvarila pobjedu protiv najvećeg rivala Njemačke s 2:0, a potom je savladala Ukrajinu s 4:0 i u polufinalu Dansku s 2;1. U meču protiv Danske primili su prvi gol na ovom takmičenju.

Historija je na strani Italije koja je na završnim turnirima Eura imala mnogo više uspjeha od sutrašnjih rivala. Na Euru 1980. Italija je slavila s 1:0, dok su na Euru 2012. godine “Azzuri” slavili u četvrtfinalu nakon penala s 4:2.

Ove dvije reprezentacije kroz historiju su igrale 27 puta u različitim takmičenjima, Italija ima 11 pobjeda, osam mečeva je završeno neriješeno, a Englezi imaju osam pobjeda.

Engleska će sigurno u finalu imati prednost zbog domaćeg terena i podrške svojih navijača na stadionu “Wembley”, ali Italijani su ranije u izjavama naglasili da ih to neće mnogo omesti u nastojanjima da osvoje titulu prvaka Evrope nakon više od 50 godina.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI