fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BRUNO PETKOVIĆ: Ponos je odlika svih reprezentacija Hrvatske

Autor: Zlatan Rešidović / Al Jazeera

ZAGREB - Napadač Bruno Petković pružio je ogroman doprinos uspjesima zagrebačkog Dinama i nogometne reprezentacije Hrvatske u protekloj godini. Nastupajući za najtrofejniju hrvatsku momčad osvojio je naslov prvaka i trofej Supekupa ove države u 2019. Pogocima za nacionalni tim u kojem je debitovao 21. marta prošle godine protiv Azerbejdžana u kvalifikacionoj utakmici za Euro, nagovijestio je zapaženu reprezentativnu karijeru.

Upisao se pet puta u strijelce u Ligi prvaka. Bio je ključni pojedinac u plasmanu „modrih“ u grupnu fazu, postigavši četiri gola u trijumfima nad gruzijskim Saburtalom iz Tbilisija sa 2:0 u gostima i 3:0 kod kuće, mađarskim Ferencvarosom 4:0 na gostovanju, te norveškim Rosenborgom 2:0 na maksimirskom stadionu.

Prvi pogodak u grupnom takmičenju Lige prvaka, Petković je zabio u remiju protiv ukrajinskog Šahtara 3:3 na domaćem terenu. U dramatičnom finišu Dinamo je primio golove u 93. i 98. minuti iz penala, ispustivši prednost od 3:1. Na taj način su ga dva izgubljena boda koštala plasmana u osminu finala najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Sportska sreća nije bila na strani ekipe sa Maksimira, pa Petković može žaliti jedino za time što Dinamo neće drugi put zaredom igrati na proljeće u Evropi. Za njega bi plasman među 16 najboljih na Starom kontinentu sa Dinamom dosad predstavljao najbolju moguću afirmaciju.

Ovaj izvanredni 25-godišnji navalni igrač izabran je zbog odličnih partija za najboljeg nogometaša Hrvatski Telekom Prve lige u anketi Tportala, u kojoj su glasali kapiteni svih prvoligaških klubova, dobivši 74 boda od mogućih 100. Drugi je bio Španjolac Dani Olmo, doskorašnji suigrač Petkovića u Dinamu.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. bio je strijelac četiri gola za Hrvatsku. Pogodio je mrežu u 60. minuti za 2:1 u presudnoj pobjedi protiv Slovačke (3:1) na riječkoj Rujevici, kojom su Dalićevi izabranici izborili direktan prolaz na EP. Kvalitetna izdanja uticala su na rast Petkovićeve vrijednosti, koja prema Transfermaktu iznosi već 13,5 milijuna eura. Vrijednost rođenog Metkovćanina znatno je sada veća, pošto je do prosinca 2019. bila osam milijuna eura.

Prije prelaska u Dinamo, za koji je ugovorno vezan do 2024. godine, novi as hrvatske selekcije nastupao je za talijanske klubove Cataniju, Varese, Reggianu, Virtus Entellu, Trapani, Bolognu i Veronu.

Da li je Dinamo riješio borbu za prvaka Hrvatske, jer ima 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Hajduk?

– Nismo riješili još ništa jer 12 bodova nije dovoljno da se teoretski slavi. Prednost je lijepa, pruža određenu komociju, a cilj je da što prije riješimo obranu titule, s obzirom na to da smo sigurno najkvalitetnija momčad u hrvatskoj ligi.

Koje utakmice su „Modri“ odigrali najbolje jesenas, a na kojima su podbacili u svim natjecanjima?

– Neću ulaziti u detalje jer to nema smisla. Mi smo ista momčad i kada pobjeđujemo i kada gubimo. Mogu načelno reći kako mislim da imamo razloga za zadovoljstvo. Igrali smo Ligu prvaka i ostavili korektan dojam. Tek je zadnja utakmica sa odličnom italijanskom ekipom Atalantom u gostima odredila našu konačnu poziciju na tabeli. Moglo se više uraditi i izboriti bolji plasman u grupi, ali moglo je biti i na tragu nekih prijašnjih slabijih nastupa Dinama.

Jeste li razočarani ispadanjem iz Europe poslije visoke pobjede nad Atalantom sa 4:0 na startu grupne faze LP-a?

– Razočaran sam jedino time što nismo prošli dalje jer u svako natjecanje ulazim sa željom da osvojimo trofej. Utakmica protiv Atalante u Zagrebu završena je lijepom i visokom pobjedom. Ona je dokaz da ovaj Dinamo ima što pokazati u Europi. Kasnije nam se dogodila klasična sportska nesreća kada smo u dvije, tri minute prokockali europsko proljeće, no to je nogomet.

Šta je nedostajalo da Dinamo drugi put u nizu igra proljeće u Europi?

– Samo i isključivo sportska nesreća. Mislim da smo pokazali da nam je mjesto u Ligi prvaka. Sa Atalantom smo podijelili bodove (4:0 kod kuće i 0:2 na gostovanju), kao i sa Šahtarom (2:2 u Donjecku i 3:3 u Zagrebu), s kojim smo u obje utakmice bili bliže pobjedi i nastavku takmičenja.

Kako surađujete a bh. reprezentativcem Amerom Gojakom u igri?

– Odlično. Amer je kvalitetan igrač jer da nije, ne bi mogao igrati u Dinamu. Razumijemo se u igri, ima sjajan pregled i kvalitetna rješenja na utakmicama. Fizički je moćan i u skorije vrijeme ga vidim u nekoj od liga petice. Isto tako, Izet Hajrović je odličan igrač, iskusan i veliki profesionalac.

Nadate li se da će Dinamo osvojiti duplu krunu u Hrvatskoj?

– Mislim da nemamo alternative. Po kvaliteti, načinu rada, ustroju kluba i svemu ostalom – sve osim dvostruke krune Dinama bio bi podbačaj.

Smatrate li da kvalitet hrvatskog elitnog natjecanja raste?

– Da. Svake godine Dinamo je sve bolji i bolji. Osim Hajduka i Rijeke, tu se pojavio i Osijek, koji gradi stadion i ulaže u momčad. Također, ima nekoliko klubova koji mogu iznenaditi. Uz bolju infrastrukturu u Hrvatskoj, mislim da bi to bila jedna sjajna liga u našim postojećim okvirima.

Što vam znači izbor za najboljeg igrača 1. HNL-a u anketi kapitena svih prvoligaških klubova?

– Nema većeg priznanja od onoga kada te izaberu osobe s kojima radiš isti posao. Svako ima pravo na izbor, ali kada te kolega izabere, onda nema više od toga. Radostan sam i želim to ponoviti pošto uvijek imam velike ambicije u nogometnoj karijeri.

Hoće li Hrvatskoj, kao svjetskom viceprvaku, biti teže ponoviti sličan podvig na EP-u?

– Svakako će nas promatrati drugim očima jer dolazimo na prvenstvo Europe kao viceprvak svijeta. No, moramo misliti o sebi, ići utakmicu po utakmicu i probati napraviti što više. Kvalitet posjedujemo, što smo dokazali i u kvalifikacijama, okončavši ih na prvom mjestu i direktnim plasmanom na Euro.

Strahujete li od Engleske, Češke i možda Srbije kao protivnika u Grupi D?

– Nemam strah od nikoga. Sve su to reprezentacije koje imaju kvalitetu i zaslužuju respekt, ali nema bojazni. Okosnica naše selekcije koja je bila druga na Svjetskom prvenstvu ostala je zajedno, te uz kvalitetne mlade igrače pokušat ćemo ostvariti uspjeh i na najjačoj europskoj smotri.

Koje su najveće vrijednosti selekcije Hrvatske?

– Bez kvalitete, nemate ništa. To je ono osnovno. Na to se nadogradio nacionalni ponos koji je odlika svih reprezentacija Hrvatske u svim ekipnim sportovima. Jednostavno, imamo poseban motiv i čast igrati u dresu reprezentacije. Pa, tu su i navijači iz svih dijelova Hrvatske, koje samo sport može tako ujediniti u pružanju snažne podrške državnom timu.

Kakvi su izgledi BiH protiv Sjeverne Irske kući, Srbije u gostima kod Norveške u polufinalu baraža i mogu li ovi timovi iz regije proći na EP?

– Mislim da mogu. Kod reprezentacije Bosne i Hercegovine je kvaliteta najmanje upitna. Isto tako je i kod selekcije Srbije. Mislim da ne bi bilo iznenađenje da se svi nađemo na Euru.

Koje momčadi su najviše pokazale u dosadašnjem tijeku i tko će se boriti za trofej Lige prvaka?

– Favoriti su uvijek isti. Imate pet-šest klubova od kojih svaki može do kraja. Ne bih sada navodio tko je moj favorit, ali mislim da će biti zanimljivo i neizvjesno, posebno u ovoj fazi natjecanja kada se igraju dvije utakmice na ispadanje.

Autor: Zlatan Rešidović / Al Jazeera
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});