fbpx

Cedevita obranila naslov prvaka Hrvatske

Autor: B. Kvesić

ZAGREB - Košarkaši Cedevite pobijedili su Cibonu 79:73 (46:38) u četvrtoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske i s 3-1 obranili prošlogodišnji, premijerni naslov dokazavši da su u ovom trenutku najbolja hrvatska momčad.

Uvertira u dvoboj bio je svečani oproštaj Davora Kusa koji je odlučio zaključiti bogatu igračku karijeru, čiji je najveći dio proveo u Ciboni. U 11 sezona skupio je 609 nastupa u Ciboninom dresu pa je od predsjednika kluba Ace Petrovića na dar dobio upravo plavu majicu s brojem 609 i umjetničku sliku.

Kus je za oproštaj poželio sa suigračima odvesti finalnu seriju i do pete utakmice, ali mu je ta želja ostala neispunjena. Cibona nije uspjela spojiti dvije šuterske sjajne utakmice pa je Cedevita uspjela drugom pobjedom u Draženovom domu obraniti prošlogodišnji naslov prvaka.

U prvom poluvremenu momčadi su se igrale na bljeskove, a Cedevitina je prednost bila odličan vanjski šut koji ih je iznevjerio u trećoj utakmici. Igrači Veljka Mršića pogodili su 8 trica iz 13 pokušaja. Pilepić je pogodio tri, a Ukić i Gordić po dvije trice koje su bile pokretač dobrih napadačkih razdoblja aktualnih prvaka.

Cibona se u dva navrata morala vraćati s više od 10 poena zaostatka u drugoj četvrtini, što je bilo bitno teže činiti bez pravog vanjskog šuta. Trice su domaći gađali 2-9, a jedini je precizan bio Ilievski. Filip Krušlin, junak pobjede u trećoj utakmici, u četvrtoj je utakmici ostao bez poena.

Koliko god se trudili, Cibonini košarkaši nijednom nisu uspjeli utakmici učiniti posve neizvjesnom, nakon što je Cedevita stvorila prvu osjetniju prednost, 31-19 u 12. minuti. Vraćali su se domaći u nekoliko navrata do pet poena zaostatka, ali igrači u crvenim dresovima ni tada nisu izgubili kontrolu nad događajima na parketu i zasluženo su drugu godinu zaredom osvojili dvostruku krunu na domaćim parketima.

Gordić sa 17 i Pilepić sa 14 poena bili su najbolji strijelci Cedevita, a po 12 koševa ubacili su Ukić, Barać i Bilan. Rozić sa 18 koševa, Jagodić-Kuridža sa 16, Žižić s 13 i Ilievski s 12 poena bili su najbolji strijelci Cedevite, ali im je nedostajao još jedan raspoloženi suigrač u pokušaju da izbore odluku o prvaku u petoj utakmici.

Košarkašima Cibone i njihovom trenerskom dvojcu Rimac Golemac za utjehu ostaje činjenica da su unatoč brojnim problemima učinili finalnu seriju zanimljivom, za što su nagrađeni ovacijama svojih navijača na kraju sezone.

CIBONA CEDEVITA 73:79 (19:23, 19:23, 13:15, 22:18)

ZAGREB – KC Dražen Petrović. Gledatelja: 3500. Suci: Radović (Dubrovnik), Dožai (Zagreb) i Herceg (Zabok).
CIBONA: Kus, Krušlin, Skokna, Rozić 18, Jagodić-Kuridža 16, Slavica, Popić, Siriščević 8, Zubac 2, Žižić 13, Gabrić 4, Ilievski 12.
CEDEVITA: Mazalin, Zubčić 3, Barać 12, Ramljak 7, Pilepić 14, Babić 2, A. Delaš, Žganec, Bilan 12, Gordić 17, Ukić 12, Arapović.

Autor: B. Kvesić

ZADNJE VIJESTI