fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
27.04.2012., Osijek - Dvorana Gradski vrt, Svjetski kup u gimnastici, prvi dan kvalifikacija. Marijo Moznik. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

EI Baku: Možnik na 80 posto, ali ide po medalju

Autor: Hina

BAKU - Premda je zbog ozljede ramena bilo upitno hoće li se oporaviti do Europskih igara, novi europski prvak na preči Marijo Možnik ipak je doputovao u Baku.

“Rame je sve bolje. Neću biti 100 posto spreman, negdje sam na 80 posto. Vjerujem kako će to biti dovoljno da mogu na znanje i iskustvo odraditi dobru vježbu i ostvariti dobar rezultat,” rekao je Možnik.

Možnik je naglasio kako se raduje nastupu na prvim EI koje je izborio kao najbolji hrvatski gimnastičar na europskom prvenstvu u Montpellieru.

“Bilo je samo jedno mjesto. S obzirom da su prve igre i da su svake četiri godine odlučio sam nastupiti. Da je neko drugo natjecanje ne bih išao,” priznao je Možnik koji je u Montpellieru osvojio prvo hrvatsko gimnastičarsko zlato na europskim prvenstvima.

Za Marija je to bila treća medalja nakon europskog srebra (2012) i svjetske bronce (2014). Možnik je prije desetak dana već bio u glavnom gradu Azerbajdžana gdje je snimio jedan promotivni film.

“Organizacija je na visokom nivou, sve je podređeno igrama. Bio sam u gimnastičarskoj dvorani koja je vrhunska. To je nešto što do sada nisam vidio.”

Osim EP-a u Montpellieru te EI-a u Bakuu, ove godine je i Svjetsko prvenstvo u Glasgowu u listopadu. SP će biti i kvalifikacijsko za Olimpijske igre, a sa SP-a samo medaljaši idu na OI.

“Nakon Bakua slijedi kratki odmor, a potom kreću pripreme punom parom. Cijeli sedmi, osmi, deveti i deseti mjesec do SP-a radit ću na jačanju forme, a pokušat ću napraviti malo jaču vježbu nego na EP-u. Pokušat ću ubaciti jedan ili možda dva nova elementa.”

Za Marija, ali i ostale hrvatske gimnastičare, dobra je vijest da je Svjetska federacija prihvatila novi sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Hrvatska je posebno ponosna na ovu vijest, jer su u izradi plana kvalifikacija sudjelovali naši stručnjaci, treneri naših najboljih vježbača – Tigran Gorički, Marijo Vukoja, Saša Solar i Vladimir Mađarević.

Gimnastičari više neće imati samo jednu priliku kvalificirati se na OI. Neće odlučivati samo posljednje Svjetsko prvenstvo prije Igara. Višebojci će uz dosadašnji sustav da na OI idu medaljaši sa SP- a, napokon imati priliku otići na OI i ako budu među dva na kontinentalnim prvenstvima. Specijalisti po spravama kvalificirat će se ako osvoje neku od tri medalje na SP-u ili ako osvoje ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, a najbitnije od svega je što će se pomicati lista.

“To je zaista sjajna vijest. Ja imam 28 godina, no s ovim smo svi dobili motiv više i sigurno još nećemo razmišljati o mirovini. Ako ne uspijem za Rio, vjerujem da ću uspjeti izboriti Tokio. Kvalifikacije će tada biti puno jednostavnije i poštenije. To je dodatna motivacija.”

Zanimljivo, po našem Mariju službeno se zove i jedan gimnastičarski element na preči. Element “Možnik” spada u skupinu najatraktivnijih elemenata na preči, tzv. “leteći elementi”, a ima i vrlo visoku “E” težinsku vrijednost. Prvi put ga je izveo na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu 2007. godine, a dvije godine poslije izašao je u Pravilniku Međunarodne gimnastičke federacije s njegovim prezimenom.

Sprema li neki neki novi ‘element’ ?

“Teško je u gimnastici izmisliti nešto novo. I ovo je bilo teško,” dodao je, ali i priznao kako se sprema odgovoriti na izazov koji je ispred njega postavio Ivica Kostelić.

Naime, najbolji hrvatski skijaš popeo se na preču na kojoj je potom preskakao uže. Nakon što je uspješno obavio taj zadatak, prozvao je svoje sportske kolege da učine isto. Jedan od prozvanih je i Možnik.

“Radim na tome, samo da uhvatim malo više vremena,” kazao je sa smiješkom.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});