fbpx

FBI ZATAŠKAVAO seksualno zlostavljanje sportašica? Biles iznijela teške optužbe

Autor: Hina

Ponajbolja gimnastičarka svijeta, Simone Biles, u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i “zatvaranje očiju” dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica.

“Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog saveza”, rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice – Aly Raisman, McKaylom Maroney i Maggie Nichols.

Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje. Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u srpnju izdao oštro izvješće u kojem FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša te zbog niza pogrešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvotnog otkrića.

Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI-a Chris Wray, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora o tome zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Istraga FBI-a protiv glavnog liječnika gimnastičkog saveza Nassara započela je u srpnju 2015., nakon što je predsjednik i izvršni direktor Američkog gimnastičkog saveza Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI-a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nassar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotina gimnastičarki, među kojima je bila i Biles.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI