fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FBI ZATAŠKAVAO seksualno zlostavljanje sportašica? Biles iznijela teške optužbe

Autor: Hina

Ponajbolja gimnastičarka svijeta, Simone Biles, u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i “zatvaranje očiju” dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica.

“Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog saveza”, rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice – Aly Raisman, McKaylom Maroney i Maggie Nichols.

Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje. Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u srpnju izdao oštro izvješće u kojem FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša te zbog niza pogrešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvotnog otkrića.

Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI-a Chris Wray, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora o tome zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Istraga FBI-a protiv glavnog liječnika gimnastičkog saveza Nassara započela je u srpnju 2015., nakon što je predsjednik i izvršni direktor Američkog gimnastičkog saveza Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI-a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nassar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotina gimnastičarki, među kojima je bila i Biles.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});