FELJTON: Hercegovac za Hrvatsku diše (2) – Ivan Mustapić

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

POSUŠJE - Aktualni hrvatski rekorder u bacanju koplja je Ivan Mustapić. Ivan je član poznate sportske obitelji Mustapića iz Vira kod Posušja, jer i brat Dragan bio je uspješan atletičar, dok je brat Tihomir ostvario zapaženu košarkašku karijeru, pa je nastavio i u trenerskim košarkaškim vodma s obzirom da je posljednjih sezona pomoćnik Hrvoja Vlašića na klupi bivšeg bh prvaka HKK Zrinjski iz Mostara, a od prošle godine član i stručnog stožera košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ivan Mustapić je rođen 9. srpnja 1966. godine, a kao što rekosmo aktualni je hrvatski rekorder u bacanju koplja sa 82.70 metara. Također je vlasnik najboljeg državnog rezultata u inačici koplja s ozubljenim repom koja se koristila od 1986-91. sa 79.64m.

On je i prvi hrvatski atletičar koji je kopljem (bilo kojim modelom) prebacio 80 metara što se zbilo 1992. godine.

Natjecao se na Olimpijskim igrama 1992. u bacanju koplja i osvojio 17. mjesto.

Na Mediteranskim igrama 1987. kao reprezentativac Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju u bacanju koplja. Na MI 1993. u istoj disciplini osvaja zlatnu medalju za Hrvatsku.

Bio je član tuzlanske Slobode, beogradskog Partizana, splitskog ASK-a i zagrebačke Mladosti.

Ivan je danas svakako i ponosni otac Jakova Mustapića, 24-godišnjeg hrvatskog košarkaškog reprezentativca i igrača višestrukog državnog prvaka Cedevite.

Ivanov tri godine dana stariji brat Dragan također je bio uspješan atletičar i ostao upamćen kao prvi Hrvat koji je još tamo 1989. godine bacio disk preko 60 metara. Još 1992. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu u ovom sportu na Olimpijskim igrama u Barceloni, a potom kao reprezentativac Hrvatske sudjelovao na tri naredne ljetne olimpijade.

Dragan Mustapić je bio član Sarajeva, beogradske Crvene Zvezde i splitskog ASK-a.

Mustapići su ono što se kaže sportska obitelj od glave do pete, iznimno cijenjeni u rodnom kraju, ali i općenito u hrvatskim sportskim okvirima.

VEZANI TEKST:
https://www.dnevno.ba/sport/feljton-hercegovac-za-hrvatsku-dise-1-domagoj-kapetanovic-170321/

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI