fbpx

FIFA ga opomenula zbog poruke za Ukrajinu

Autor: Index.hr

ZAGREB - Domagoj Vida ipak neće biti teže kažnjen zbog video poruke koju je za prijatelje u Ukrajini, zajedno s Ognjenom Vukojevićem, snimio nakon pobjede nad Rusijom.

Vida i Vukojević su objavili video u kojem su pobjedu nad Rusijom posvetili Ukrajini i kijevskom Dinamu. Zbog napete političke situacije između Rusije i Ukrajine u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva ovaj je potez shvaćen kao provokacija. FIFA je pokrenula istragu i strahovalo se da će Vida u najgorem slučaju biti kažnjen zabranom nastupa u sljedećoj utakmici.

HNS je potvrdio da je Vida dobio samo opomenu i neće biti kažnjen zbog poruke, koja je odmah izbrisana, ali ne prije nego što se proširila internetom. O svemu se oglasio i Domagoj Vida.

Vida: Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti

“Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga uvrijediti. Kroz karijeru sam igrao sa suigračima iz puno zemalja i sve ih iznimno poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima te sam ponosan na sva ta prijateljstva. Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu”, poručio je Vida.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na interpretacije izjava Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića nakon utakmice protiv Rusije, zbog koje je Svjetska nogometna federacija (FIFA) navedenom dvojcu izrekla upozorenje.

Poslije četvrtfinalnog ogleda Svjetskog prvenstva između Rusije i Hrvatske u Sočiju, hrvatski reprezentativac Domagoj Vida te suradnik stručnog stožera Ognjen Vukojević poslali su putem društvenih mreža poruke namijenjene prijateljima u Ukrajini – gdje su proveli značajan dio igračkih karijera – zbog kojih im je Disciplinska komisija Fife izrekla disciplinsku mjeru upozorenja, na temelju čl. 4/2 i 5/4a Propozicija natjecanja.

Hrvatski nogometni savez naglašava kako su izrečene poruke bile isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva, s obzirom na dubok trag koji su Domagoj Vida i Ognjen Vukojević ostavili u toj državi tijekom svojih klupskih karijera, braneći boje kijevskog velikana Dynama. Neovisno o tomu, Hrvatski nogometni savez upozorio je Vidu i Vukojevića, kao i ostale reprezentativce, da se u budućnosti suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu.

Da poruke nisu imale nikakvo političko značenje te da nisu bile usmjerene protiv bilo koga potvrđuju i višegodišnji odlični i prijateljski odnosi Hrvatskog nogometnog saveza s Ruskim nogometnim savezom koji će se nastaviti i u budućnosti. Konačno, Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta.”

 

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI