FIFA JE ODLUČILA: Od 2021. godine SP za klubove s 24 predstavnika

Autor: SportSport.ba

MIAMI - U Miamiju se održao sastanak Savjeta FIFA-e na kojem se raspravljalo o proširenju Svjetskog klupskog prvenstva.

Europski timovi poput Reala, Manchester Uniteda, Barcelone, Bayerna, PSG-a… bili su protiv promjene formata, jer tako igrači ne bi imali dovoljno vremena za odmor. Međutim, njihov zahtjev je odbijen, pa će na SP-u za klubove od 2021. godine nastupati 24 kluba.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja Svjetskog kupskog prvenstva, dok je ostalih pet kofederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.

Prvo izdanje novog Klupskog svjetskog kupa biće održano između 17. i 4. jula 2021. godine, a učestvovaće šampioni Lige prvaka i Lige Europe u posljednje četiri sezone (osam timova, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletico kao pobjednici Lige prvaka i Europa lige prošle godine). Južna Amerika bi osigurala šest timova, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imale po tri, a Oceanija jednog predstavnika.

Ako je ista ekipa šampion više puta u toku četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći rangirani u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu sa osam grupa od tri tima u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

FIFA procjenjuje da novi turnir može da ostvari prihode za skoro milijardu eura i ima glavnog sponzora: japansku banku SoftBank.

 

Autor: SportSport.ba

ZADNJE VIJESTI