fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOOTBALL LEAKS: Novac od Modrićevog transfera završio u Republici Srpskoj!

Autor: Bruno Herljević

BANJA LUKA - U posljednjih nekoliko dana cure nove informacije u okviru ‘afere’ Football Leaks. Istražitelji Nacionala koji djeluju kao dio EIC grupe, otkrili su sumnjive poslove vezane za menadžera Vladicu Lemića, koji je inače menadžer i Luki Modriću.

Modrić nije izravno povezan s tvrtkama Vlade Lemića, koje se pak protežu od Belgije do Republike Srpske, ali europskim je medijima ovaj slučaj posebno zanimljiv jer se radi o ljudima bliskim Real Madridu.

Lemić, koji zanimljivo nije registrirani FIFA-in mendažer, zaradio je prema tvrdnjama Football Leaksa, od 2013. do 2017. godine, čak 4.4 milijuna eura na provizijama koje je naplatio preko bratove tvrtke registirane u Republici Srpskoj. Tvrtka Top Sport Consulting Zorana Lemića zapravo je posrednik jer se nalazi u entitetu u kojem je porez na dobit deset posto, dok se u Belgiji, zemlji u kojoj je Vladica Lemić prijavljen, dobit tada oporezivala s 34 posto.

S Lemićem je blisko surađivao i Predrag Mijatović, bivši sportski direkor Reala, koji je s njim zaradio milijune, premda na njihove račune nikada nije sjela provizija. Za to je vrijeme od 2014. do 2017. godine spomenuta tvrtka Tops Sport Consulting, ostvarila dobit od 32 milijuna eura, odnosno 23 nakon oporezivanja.

Lemićeva tvrtka bila je peta najprofitabilnija u Republici Srpskoj, odmah nakon naftnih, telekomunikacijskih, građevinskih i javnih poduzeća.

Gdje je tu Modrić u priči?

Kada je 2012. godine prelazio iz Totenhama u Real Madrid, Modrića je menadžerirao Davor Ćurković, kojeg je Srpski nogometni savez prijavio kao licenciranog FIFA-inog mendažera. No, Ćurković je tri mjeseca iza toga potpisao ugovor s belgijskom tvrtkom reINA BVBA u kojem je prepustio sva prava na proviziju od Modrićeva trasnfera iz Tottenhama u bilo koji klub.

Pola vlasništva te tvrke imao je Vladica Lemić, 40 posto njegova obitelj, a ostalih 10 posto Dejan Mitrović, licencirani FIFA-in menadžer. Dan nakon što je dogovoren i potpisan Modrićev transfer, Realov GM, Jose Angel Sanchez, potpisao je tajni ugovor s Lemićem i Ćurkovićem kao predstavnicima tvrtke reINA BVBA. Po tom ugovoru tvrtki je pripalo dva milijuna eura provizije.

Modrić je nakon dvije godine dobio povišicu u Realu, a Lemić je, kako se navodi, novac preusmjerio u Republiku Srpsku da bi mjesec dana nakon Lukina potpisa novog ugovora Real sklopio novi tajni ugovor s tvrtkom Top Sport Consulting. Prema tom ugovoru tvrtki je isplaćeno 2,4 milijuna eura na ime provizije na novi igračev ugorov u četiri rate po 600 tisuća eura.

U e-pošti koju objavljuje Football Lekas piše kako je Vladica Lemić prepustio pregovore s Realovim generalnim menadžerom, Joseom Angelom Sanchezom, svom mlađem bratu. Također se navodi kako je Lemić prvo tražio 2.4 milijuna eura u tri rate, što je Realom GM odbio.

“Žao mi je što moram odbiti, ali imajte na umu da je ovo jako visoka provizija, čak i za Realove standarde. Hvala vam na suradnji, osobito na Lukinom produljenju ugovora. On nam je ključan igrač”, stoji u e-pošti.

U ostalim e-mailovima iz studenog 2014. godine stoji kako je u pregovorima sudjelovao i Predrag Mijatović. Lemić i Mijatović su sudjelovali u pregovorima kada je Modrić potpisivao novi ugovor, a prema još jednom tajnom ugovoru između Reala i Top Sport Consultinga, tvrtki je 2. srpnja isplaćeno dodatnih milijun i pol eura provizije, ali opet novac nije išao izravno Vladici Lemiću i Mijatoviću.

Prebacivanje poslova iz Belgije u Republiku Srpsku pod istragom je belgijskih istražitelja koji su slučaj nazvali poreznom prijevarom čime je država Belgija oštećena za milijunske iznose. Tvrtka reINA BVBA j, prijavila 1,85 milijuna eura dobiti prije nego što je Lemić novac usmjerio u oazu RS-a, a kada je prekinut priljev novca od provizija samo 520.000 eura u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Autor: Bruno Herljević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});