HRVATSKA – MAĐARSKA: Tri su ključna pitanja na koja jedino Dalić zna odgovor

Autor: Sportske novosti

SPLIT - Najveća dilema u okruženju Hrvatske reprezentacije glasi: tko će zaigrati u četvrtak protiv Mađarske? Dojam iz okruženja je sljedeći: devet je mjesta "betonirano", jedno gotovo sigurno, a ono posljednje još uvijek posve otvoreno...

– Imam viziju u glavi, siguran sam tko će startati – poručio je izbornik Zlatko Dalić odmah na okupljanju, odajući da je zapisnik spreman.

Ali, kao rijetko kada, ništa se ne probija izvan njegova splitskog ureda, i gotovo nikad nije postojala ovakva dilema, pa čak i trilema u novinarskom korpusu, gdje stalno stižu upitnici: tko, dakle, igra na Poljudu?

Za početak, devet sigurnih, ako ne dođe do nenadanih ozljeda ili problema, glasi: Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Modrić, Brozović – Perišić, Petković. Ostaju dva otvorena mjesta, na poziciji centralnog, onog isturenijeg veznjaka, kao i na poziciji krila.

Da su Rakitić i Rebić u redovnom ritmu igranja, problema ne bi bilo, ali s obzirom na njihovu zamršenu klupsku situaciju, posve je jasno da se redaju upitnici, koje će raspršiti izbornik. Do utorka poslijepodne, bili bismo sigurni da će Rakitić definitivno zauzeti svoje mjesto, a da bi Vlašić, zbog zatvorenijeg mađarskog sustava, bio idealan na poziciji lijevog krila. No, Vlašić je za Jutarnji otvoreno kazao kako je najbolje da igrači zauzmu prirodne pozicije, i da on sigurno može više pružiti u vezi nego na krilu, što je otvorilo razumljivu skepsu, iako je, jasno, dodao kako je spreman zaigrati sve što izbornik od njega traži. Stoga, on i dalje kandidira za poziciju krila, premda je sigurno iste stvari kazao i Daliću, koji u talonu, dakle, drži isto tako željnog Rebića (idealnijeg za Wales zbog prostora), ali i Brekala, koji bi mogao biti “x-faktor” za mađarski rebus, barem prema svojim vrlinama.

U tom bi slučaju, Rakitić startao, što je nakon svega i očekivano, a kako nije spreman za svih 90 minuta, možda bi Dalić onda mogao optirati za Vlašića s klupe, no opet, tu je i Kovačić, koji je redovni starter u Chelseaju, a sada ispada da je potpuno pao u drugi plan, što sigurno ne odgovara njegovim kvalitetama te, konačno, prirodnoj želji za igranjem.

Mnogo je još otvorenih pitanja, kao što vidite, no i Dalićeva izjava da će u ovom ciklusu koristiti 15-16 igrača sugerira da će svi navedeni dobiti priliku. Samo tko kada i gdje… eh, to u ovome času, eto, ne znamo ni mi.

Mogući sastav za Mađarsku:

Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Modrić, Rakitić (Vlašić), Brozović – Rebić (Brekalo), Petković, Perišić.

Autor: Sportske novosti

ZADNJE VIJESTI