fbpx
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

HRVATSKA SLOMILA NEZGODNE TURKE! Sjajni Kovačić kao dvostruki strijelac bio je junak utakmice, domaćini nisu imali odgovor

Autor: Dnevno.ba

Hrvatska je u Bursi svladala Tursku, Vatreni su s 2:0 došli do prve pobjede u kvalifikacijama za Euro 2024. u Njemačkoj! Glavni junak uspješne večeri momčadi Zlatka Dalića bio je dvostruki strijelac Mateo Kovačić, koji se na semafor upisao u 20. minuti i u sudačkoj nadoknadi na kraju prvog poluvremena, a Turci nakon toga više nisu imali pravi odgovor.

 

Loš početak, Livaković spašavao

Hrvatska je jako loše otvorila utakmicu, često je griješila u dodavanjima, a Turska je prijetila sa svih strana. Livaković je spašavao sjajnim obranama u petoj i desetoj minuti – prvo je zaustavio Undera, a zatim Akturkoglua. Obje te šanse proizašle su iz grešaka hrvatskih nogometaša. U 11. minuti Akturkoglu je i gurnuo loptu u mrežu, ali iz zaleđa.

Dalićevi izabranici tako su uspjeli preživjeti uvodni pritisak domaćih, a zatim ih na drugoj strani u 20. minuti i šokirati. Šutalo je poslao precizno dugo dodavanje za Stanišića, koji je odigrao povratno u šesnaesterac. Ondje su kombinirali Perišić i Pašalić, a Pašalić je naposljetku ostavio loptu za Kovačića, koji je mirno pogodio za 1:0.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Kovačić odlučio utakmicu

Turci su i nakon primljenog gola imali par solidnih situacija pred golom Hrvatske, a najopasnija se opet izrodila iz greške. Livaković je u pokušaju ispucavanja pogodio Unala, ali je onda sam i presjekao Unalovo dodavanje te otklonio opasnost.

I dok Turska svoje šanse nije koristila, Hrvatska je u prvom poluvremenu bila neumoljiva. U četvrtoj minuti sudačke nadoknade odigran je brzi napad, Modrić je dodavanjem u prostor izbacio Pašalića, a njegov šut obranio je Gunok. Ipak, na odbijanac je prvi natrčao Kovačić i bez problema postigao svoj drugi pogodak.

Mirno drugo poluvrijeme

U drugo poluvrijeme Hrvatska je ipak ušla mirnije i koncentriranije nego u prvo. U uvodnim minutama nastavka propuštene su i neke dobre prilike za potpuno riješiti ogled, od kojih se najviše izdvaja zicer Pašalića na dodavanje Modrića u 58. minuti, ali to se na kraju nije pokazalo presudnim.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Turska više nije bila opasna, a jedinu veliku šansu stvorila je tek u trećoj minuti sudačke nadoknade. Tosun je silovito pucao pod gredu iz blizine, ali još jednom je bio spreman odlični Livaković i tako sačuvao mrežu.

Idući ciklus kvalifikacija Hrvatska igra tek u rujnu, kada će dočekati Latviju, a ići na gostovanje u Armeniju. Prije toga je u lipnju na rasporedu završnica Lige nacija, gdje će Hrvatskoj u polufinalu protivnik biti Nizozemska.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI