fbpx

Hrvatski vaterpolisti zamalo ispustili pet golova prednosti u zadnjoj četvrtini sraza s Crnogorcima

Autor: Hina

BUDIMPEŠTA - Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobjedom 11:10 (2:1, 4:2, 4:2, 1:5) protiv Crne Gore je osigurala četvrtfinale Europskog prvenstva.

Barakude su uoči zadnje četvrtine vodile 10:5, no Crnogorci su se vratili u igru. Ipak, pobjedu Hrvatskoj donio je Xavi Garcia minutu i 12 sekundi prije kraja. Crnogorci su imali dva napada za izjednačenje, no hrvatski vratar Marko Bijač je u oba navrata odlično reagirao.

Hrvatska je u prve tri četvrtine igrala sjajan vaterpolo te stvorila prednost od pet golova. Nakon što su naši igrači propustili prve dvije situacije s igračem više, a Crnogorci poveli sa 1-0, do kraja prvih osam minuta su Andro Bušlje i Luka Bukić uspjeli realizirati sljedeće dvije situacije s igračkom prednosti u bazenu i dovesti Hrvatsku u vodstvo.

Bukić je početkom drugog dijela još jednom iskoristio igrača više za 3-1, a nakon što je Crna Gora smanjila na 3-2 uslijedili su pogoci Jokovića, Garcije i Vrlića za bijeg na 6-2. Svoj doprinos dao je i sjajni vratar Marko Bijač koji je obranio i peterac.

Odlična igra Hrvatske nastavila se i u trećoj četvrtini kada su Lončar iz protunapada i Benić sjajnim pogotkom s distance oplemenili odlične obrane Bijača za bijeg na 8-3.

Uoči posljednjih osam minuta rezultat je bio 10-5 za Hrvatsku i činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno. No, Crnogorci su zaigrali presing, potpuno otupili hrvatski napad, a golovima Obradovića i Brguljana vrlo brzo smanjiti na 10-7.

Potom je udarac Jokovića u situaciji s igračem više zaustavila vratnica, pa je Petković u sljedećem napadu Crne Gore pogodio za 10-8. Isti je igrač iskoristio igrača više i 2:58 minuta prije kraja smanjio na 10-9. Hrvatska je za manje od 10 sekundi potom opet izgubila loptu, a Vidović je dvije i pol minute prije kraja poravnao na 10-10. Tek tada je hrvatski izbornik Ivica Tucak pozvao igrače na dogovor i uspio ih smiriti.

Nakon što Crnogorci nisu iskoristili napad za vodstvo dvije minute prije isteka vremena Hrvatska je uspjela izboriti novi napad s igračem više kojega je pobjedničkim pogotkom okrunio najstariji igrač Garcia 1:12 minuta prije kraja.

Hrvatska je pobjedom osigurala prvo mjesto u skupini koje direktno vodi u četvrtfinale, a u posljednjem kolu igra protiv Slovačke. Susret Hrvatske i Slovačke na programu je u subotu od 16 sati.

Najbolji strijelac u hrvatskim redovima bio je Luka Bukić s tri pogotka. Po dva su zabili Josip Vrlić i Xavi Garcia. Kod Crne Gore po dva gola imali su Draško Brguljan, Dimitrije Obradović i Stefan Vidović. Bijač na vratima Hrvatske imao je 12 obrana.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI