fbpx
Pixabay

Istraživačko izvješće otkrilo rašireno seksualno uznemiravanje u Američkoj ženskoj nogometnoj ligi

Autor: dnevno.ba

Istraživačko izvješće koje je naručila uprava Američke ženske nogometne lige (NWSL) otkrilo je rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane njihovih trenera.

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica.

Ovlaštena neovisna istražna komisija rekla je da su radnje sustavne prirode koja je duboko ukorijenjena u američkom ženskom nogometu, kao i u ligama mladih.

– Zlostavljanje u NWSL-u duboko je ukorijenjeno u američkom ženskom nogometu, normalizirajući verbalno uvredljivo treniranje i brišući granice između trenera i igračica, stoji između ostalog u izvješću.

– Momčadi, liga i Američki nogometni savez ne samo da nisu uvijek iznova reagirali kada su se suočili s pritužbama igračica i dokazima o zlostavljanju, nego također nisu poduzeli osnovne korake da to spriječe i riješe, navodi se u izvješću. Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati novim ekipama, te nitko u nogometnoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvješću.

Istragu, u kojoj su istražitelji obavili razgovore s više od 200 nogometašica, uključujući mnoge reprezentativke SAD-a, naručila je uprava Američke ženske nogometne lige nakon prošlogodišnje lavine optužbi od strane igračica.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI