fbpx

Izraelci “pokošeni” u Zenici, i dalje sanjamo EURO 2016.

Autor: Nedim Selimović / SportAvaz

ZENICA - Naša nogometna reprezentacija u okviru 6. kola Skupine "B" u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Zenici je na prepunom Bilinom polju savladala Izrael. Izabranici Mehmeda Baždarevića slavili su sa 3:1.

Utakmica s Izraelom prva je u nizu utakmica koja je “biti ili ne biti” za “Zmajeve”. Prema tome, BiH je od prve minute krenula ofanzivno i stvarala prilike pred golom Ofira Marciana.

Već u 2. minuti Miralem Pjanić digao je Bilino polje na noge, ali udarac “Malog princa” ide malo preko gola. U 8. minuti udarac izvan šesnaesterca uputio je i Haris Medunjanin nakon dodavanja Senada Lulića, ali ni igra Deportiva nije podesio najbolje nišanske sprave.

Imao je bh. tim u ranoj fazi još nekoliko prilika.. Šutirali su Lulić, Medunjanin, Džeko, ali rezultat se na semaforu Bilinog polja nije mijenjao. Na pogodak se čekalo sve do 40. minute, a za hladan tuš na Bilinom polju pobrinuo se Tal Ben Haim, koji matira Begovića nakon prekida. Bio je ovo za Izraelce ujedno i prvi udarac prema golu Asmira Begovića!

Međutim, “Zmajevi” su se u utakmicu ekspresno vratili. U 41. minuti Edin Višća pogodio je kontra kut Ofira Marcijana za erupciju oduševljenja na Bilinom polju. Neposredno prije odlaska na odmor francuski sudac Ruddy Buquet pokazao je na penal, a siguran egzekutor bio je Edin Džeko (2:1).

I u nastavku susreta prvi su zaprijetili “Zmajevi”, koji su u ovom susretu bili bolja momčad od gostiju iz Izraela. Mujdža je centrirao, a Lulić glavom šutira iznad gola. Dobru priliku za Izrael je propustio Ben Sahar u 57. minuti susreta. U 69. minuti Buzaghlo je propustio vratiti Izrael u život kada se našao u stopostotnoj prilici, ali nije se najbolje snašao ispred Asmira Begovića.

Nekoliko minuta kasnije Miralem Pjanić šutirao je iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi za malo pored gola.

Sve dileme oko pobjednika otklonio je dvostruki strijelac Edin Višća. Senad Lulić sa vrha šesnaesterca je šutirao u 74. minuti, Marciano privremeno obranio, a odbijenicu je udarcem glavom u mrežu pospremio Edin Višća.

Do kraja susreta vrijedi izdvojiti i pokušaj Edina Džeke. Bh. kolos je u sudačkoj nadoknadi sjajno šutirao, publika je već loptu vidjela u golu, ali se ispriječila greda.

Autor: Nedim Selimović / SportAvaz

ZADNJE VIJESTI