fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Juniori Hrvatske ispustili Amerikance u finalu Svjetskog prvenstva

Autor: Sportnet.hr

KRETA - Četiri sekunde prije kraja kod 66:67 Božić je stao na crtu slobodnih bacanja. Prvo je pogodio, a drugo za vodstvo promašio. U produžetku je Hrvatskoj nestalo i ono malo snage za zlato koje je otišlo sretnijim Amerikancima zahvaljujući pobjedi 79:71.

Heroji. Slobodno ih tako zovite. To su i zaslužili za ono što su napravili na Kreti. I nema veze što se Luki Božiću kao 19-godišnjaku četiri sekunde prije kraja zatresla ruka na najvažnijem slobodnom bacanju mlade karijere koje bi vrlo vjerojatno bilo dostatno za najveći uspjeh hrvatske košarke na svjetskim prvenstvima. Za senzaciju koju su mladi hrvatski košarkaši napravili i samim dolaskom u finale, a potom s manjkom snage, igrača, ali ne i duha, odvevši svijet za sebe, Amerikance u dodatnih pet minuta strepnje.

Sedmorica. Toliko ih je zaigralo u velikom finalu u kockastom dresu naspram 12 jednakih Amerikanaca koji su se prije samo tjedan dana u skupini poigrali s Hrvatskom. 40 minuta herojske košarke u kojima je od prve petorke najmanje na parketu proveo Marko Arapović (32 minutu) i to samo zbog pete osobne zarađene u 34. minuti utakmice. I bez kapetana Hrvati su držali Amerikance pod uzdama cijelu utakmicu osim jednog malo razdoblja u trećoj četvrtini kada je SAD otišao na +10 (47:37), a Hrvatska zonom ponovno uhvatila izgubljenu nit. I to s tek jednom pogođenom tricom iz 11 pokušaja i Ivicom Zupcem na četiri poena.

Amerikanci su valjda iza te linije odigrali najprecizniju utakmicu na Kreti i samo u tom vanjskom šutu krio se razlog što vodstvo nije na hrvatskoj strani. Nazorovi igrači odlično su utihnuli američki presing, skok je bio jednak, čak i bolji, ali samo je štekalo u toj nesretnoj trici koja kada bi i ušla, bila bi okarakterizirana kao dvica.

Svejedno, dvije i pol minute prije kraja Hrvatska je povela sa 61:60. Nekoliko senzacionalnih poteza grčkoj je publici, koja je prepoznala hrabrost mladih Hrvata, priuštio Nik Slavica. Zakucavanjem u kontri, blokadom nad Tatumom i pogođenim šutevima u seriji. Amerikanci su dobili novog suigrača – pritisak, ali su svejedno ponovno pogađali kad je trebalo.

U posljednjih 55 sekundi Hrvatska je ušla s -3 da bi Zubac minijaturom smanjio na pola koša. Svoj posljednji napad Amerikanci su potrošili, a mala Hrvatska dobila svoj. Za pobjedu. Luka Božić uzeo je loptu u ruke i zaradio dva slobodna bacanja 4,3 sekunde prije kraja. Za zlato. Pogodio je prvo, a drugo je ostalo na obruču. S igračima koji su se i cijelu posljednju četvrtinu trgali za malo kisika, bilo je jasno da je to bilo to. U produžecima ni daha ni snage mladim Hrvatima nije ostalo. Ostalo je zato srebro oko vrata. Srebro zlatnog sjaja.

Svjetsko prvenstvo, finale:
SAD – Hrvatska 79:71 (14:13, 20:18, 16:16, 17:20; 12:4)

Autor: Sportnet.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});