fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Koliko je zaista dobar Vukasov Zrinjski?

Autor: Slaven Nikšić / Dnevni list

MOSTAR - Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu, Vukasovi Plemići ostvarili su cilj koji je pred njih bacila Uprava, a ostaje vidjeti koliko brzo će se prešaltati na prvenstvo i hoće li morati bjesomučno loviti glavne konkurente u borbi za naslov

Zrinjski je kao rekordni prvak BiH sa šest titula uz svoje ime uvijek pod pritiskom, očekivanja su uvijek ogromna. Je li trenutna momčad koju s klupe vodi Hari Vukas opravdala očekivanja?

Izbacili Akademiju Pandev i moćni Utrecht, poraženi od Sarajeva , Želje, teško od Malmöa, minimalno ali dovoljno porazili Velež. Pomalo kontradiktorni rezultati ili samo odraz fokusa u trenutku? Zrinjski je u ovo kratko vremena, u osam službenih utakmica, prošao sito i rešeto, pokazao skoro sva svoja lica, a nekako je prevdao dojam da je Hari Vukas naslijedio i sastavio karakretnu momčad.

Rotacije

Izbace Utrecht, a jedva sruše slabašni Velež – kako je to moguće? Pa, jasno je da je u trenutku Mostarce savladao umor, jasno je da oni, kao i svi ostali ‘europski premijerligaši’, nisu naviknuti na iole dugotrajan srijeda-subota ili ako želite četvrtak – nedjelja ritam.

– Europa uzima danak. Ali naviknut ćemo se, rekao je uoči gopstovanja u Malmöu dokapetan Slobodan Jakovljević, onako u jednom optimističnom tonu.

Htio je možda reći kako će Zrinjski potrajati i nakon Malmoa, no s obzirom na 0:3 u prvom srazu sa Šveđanima, u to je teško povjerovati. Teško je povjerovati da će se Zrinjski, barem ovog ljeta, naviknuti na dvostruko trošenje i prije da će ispasti da je rotiranje koje je Hari Vukas prakticirao (jedna momčad u Europi, osjetno izmijenjena u prvenstvu) bio jedini ispravan način. No, je li tako moralo biti? Ima li ovaj Zrinjski kvalitetu koja pokrive sve scenarije?

Iskorak

Ako ćete kratak i jasan odgovor – nema. Ali nije da je situacija tako jednostavna. Nije da Vukas može stalno trošiti najbolje igrače u svakoj utakmici i dobiti rezultat. On je pripreme dobro temprirao, momaci su odradili tri provjere i onda je počelo. I netom nakon što je počelo – umorili su se. Kako, zašto?

Vrlo rano od igrača utreniranih da odrade dvije do četiri europske utakmice tražiti maksimalni angažmnan u duelima sa izrazitim favoritima, Utrechtom i Malmöom, suludo je, a oni su opet jednog rivala izbacili. Iskočili su izvan svojih okvira i konačno u Europi, po prvi puta, izbacili jednog teško favoriziraznog rivala i po tomu su zaista otišli korak dalje. No, ipak su ostali u okviru ‘europskih premijerligaša’ i zapeli, mada u teoriji još nije gotovo sa Šveđanima, na trećoj prepreci. Da se kojim slučajem s druge strane našla momčad Domžala, koju je Malmo tijesno izbacio, tko zna? Opet i opet, nedostajalo je još malo sreće.

Procjena

Kako god bilo, plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu, Vukasovi Plemići ostvarili su cilj koji je pred njih bacila Uprava, a ostaje vidjeti koliko brzo će se prešaltati na prvenstvo i hoće li morati bjesomučno loviti glavne konkurente u borbi za naslov, a čini se da je opet samo jedan – Sarajevo. Izbacili su Utrecht i po tomu su zaista jako, jako dobri. Nema sumnji. Bez obzira na podcjenjivanje od strane Nizozemaca, na njihovu neuigranost, kasne pripreme. I taj bi Zrinjski zaista morao biti jako, jako dobar. No, pitanje je kad ćemo opet vidjeti taj Zrinjski, sada kada Europa uskoro završi, kada realnost ponovno postane samo Premijer liga i ne uvijek atraktivni protivnici?

Drugim riječima, nemojte suditi o snazi Zrinjskog prema Utrechtu, barem ne dugoročno. Jer ovaj je tim dokazao da je silan, napadački moćan, ali trebat će biti tako raspoložen i u Ugljeviku i u Bijeljini…

Napadački nogomet? Zrinjski ga zaista igra

‘Najlakše je reći ‘igrat ćemo napadački’, ali za takvu igru treba imati odgovarajuće mehanizme’, rekao je Hari Vukas po dolasku na klupu Zrinjskog te istaknuo kako on ima ideju kako to provesti u djelo. Prošlo je osam utakmica i sada se pitamo, je li mu uspjelo? S obzirom da je Zrinjski u tom periodu zabio deset golova, od čega doduše šest Akademiji Pandev, rekli bismo da jeste. Ali golovi, posebno ovako rano u sezoni, nisu jasan pokazatelj da je tako. Ono što je znakovitije, njegov je način igre, formacija, stav, a dosad je sve ukazivalo na to da Zrinjski igra napadački. Akademija Pandev možda nije ni mjerilo, ali Utrecht sa svim šansama i tri gola jeste. Jeste i Sarajevo, jeste i Željo, i protiv ‘vječnih’ su Plemići igrali otvoreno i stvarali šanse, da o Veležu ne govorimo. I protiv Malmöa je pokušao Zrinjski napadački, ali to nekada nije dovoljno – sigurno ne protiv osjetno boljih. No, nitko Vukasu i momcima ne može reći da ne napadaju…

Autor: Slaven Nikšić / Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});