fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MARICA GAJIĆ: Želim se oprobati i u Americi

Autor: Dnevno.ba

Marica Gajić, naša najbolja košarkašica, i ove godine našla se u užem izboru za najbolju sportašicu Bosne i Hercegovine. Marica trenutno nosi dres turske ekipe Hataj, s kojom prvi put u karijeri igra Euroligu.

U razgovoru za Dnevni avaz, Gajić se prisjetila svojih početaka, ali i otkrila koji su njeni ciljevi u budućnosti. Prve košarkaške korake Gajić je napravila u selu nadomak Bijeljine, u kojem je tada živjela.

Otvorila vrata

– Košarkaški klub Budućnost je organizirao treninge košarke tijekom ljetnog raspusta. Tako sam zajedno s drugaricom krenula trenirati košarku i tu se rodila ljubav prema ovom sportu. Vremenom je košarka postala moj put, a lopta moj vjerni suputnik – započela je razgovor Marica (23).

Prvu profesionalnu sezonu Gajić je igrala u Banovićima. Fenomenalne partije tada 15-godišnjeg krilnog centra trasirale su joj put u Sloveniju, gdje je s dosta uspjeha nastupala za Celje.

– S obzirom na to da sam u Banovićima bila jedna od najmlađih igračica, titula najbolje košarkašice te sezone otvorila mi je vrata mnogih klubova, a također mi je dala dodatnu motivaciju.

Moj sljedeći izbor bila je ekipa Celja. Za taj period vežu me prelijepe uspomene. To je bio period mog odrastanja, školovanja, usavršavanja u košarci, i u svim drugim segmentima života. Zahvalna sam treneru i svima koji su se zajedno sa mnom trudili da uspijem – kaže Gajić.

Naredna stanica bila je Turska, u kojoj Marica nastupa još od 2015 godine. Preko Jakina, Girnea i Mersina stigla je do ekipe Hataja, koja je godinama u vrhu turskog šampionata i koja ove sezone nastupa u Euroligi.

Očekivanja u Hataju bila su velika pred početak sezone, naročito poslije osvajanja Predsjedničkog kupa.

– Smatram da igramo lošije nego što bi trebalo, treba još mnogo rada da se uloži u ovu novoformiranu ekipu. Što se tiče Eurolige, do sada nismo opravdale očekivanja i dozvolile smo sebi neočekivane poraze (trenutni omjer 2-5, op. a.).

S druge strane, u turskom prvenstvu sve ide prema planu i ne sumnjam da ćemo napraviti velike stvari. Ako se pruži prilika za osvajanje titule, iskoristit ćemo je – kaže igračica Hataja (185 centimetara), koja u Euroligi ima prosjek od 15,5 minuta, pet poena i 3,3 skoka.

Mnogo odricanja

No, tu se ne zaustavljaju ambicije naše reprezentativke. Prije tri godine Gajić je izabrana na draftu američke profesionalne WNBA lige, kao 32. izbor ekipe Washingtona.

– San svakog košarkaša jeste da zaigra u najjačoj ligi svijeta. Meni je ta prilika ukazana, kao odgovor na moj trud, zalaganje, odricanje i borbu. Ne mogu opisati koliki je ponos u meni zbog toga što sam prva bh. igračica koja je izabrana na WNBA draftu. Sigurno ću se u budućnosti oprobati i u toj ligi – poručuje bh. košarkašica.

Vođa nove generacije bh. reprezentativki smatra da se dolaskom Mirze Teletovića na čelo KSBiH stvari polako mijenjaju nabolje.

– Trebamo biti svjesni da smo mala država s puno potencijala i da su sportaši najbolji ambasadori ove države. Želim da vjerujem kako se stvari polako mijenjaju, idu ka boljem, prvenstveno u KSBiH, dolaskom Mirze Teletovića na mjesto predsjednika.

Daleko smo od nivoa na kojem se nalaze ostale države i najveći problem su, svakako, financije – mišljenja je Gajić.

Sarajevo u duši

Jedna od prednosti igranja košarke jesu česta putovanja. Marica kaže da uživa da obilazi gradove, ali samo joj je jedan u duši.

– Pored svih gradova koje sam obišla, mogla bih izdvojiti mnogo njih, ali onaj koji mi je posebno ostao drag je Mersin u Turskoj. To je moja topla preporuka svima onima koji vole putovati ka toplijim destinacijama.

Međutim, grad koji mi je u duši i u koji se uvijek rado vraćam je Sarajevo – otkriva Gajić.

Borile smo se za svaku loptu

Bosanskohercegovačke košarkašice nisu se uspjele plasirati na Europsko prvenstvo, no Gajić je ponosna na svoje suigračice koje su se borile za svaku loptu.

– Ostaje razočarenje zbog toga što nismo uspjele da se plasiramo na EP. To bi bio zaista veliki uspjeh, s obzirom na to da se BiH 20 godina nije natjecala na prvenstvu. Mišljenja sam da nas ovo ne smije demotivirati, vrijeme radi za nas – poručuje Gajić, koja je u kvalifikacijama imala sjajan učinak od 20,2 poena i 16,2 skoka u prosjeku.

Njena najdraža nagrada u karijeri je medalja s mladom U-20 reprezentacijom, kada je BiH izborila ulazak u A-diviziju europske košarke.

Sazrela na svim poljima

Gajić je zadovoljna godinom na izmaku te se raduje novim izazovima.

– Zadovoljna sam što sam i u ovoj godini sazrela na svim poljima. Ponosim se uspjesima i radujem se novim. Nikada nisam imala velike želje, jer se vodim time da nas male stvari čine sretnima, kaže ova košarkašica u razgovoru za Dnevni avaz.

Svaki put kada nešto poželim, trudim se da to sama i ostvarim. Međutim, želja koja je uvijek ispred svih ostalih i koja mi je najbitnija jeste zdravlje kako moje tako i mojih najbližih – kaže Marica.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});