fbpx

Na krilima Ivana Perišića “Vatreni” slavili protiv Velšana

Autor: Sportske novosti

OSIJEK - U trećoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Euro Vatreni su uz dosta muke svladali Wales 2:1. Hrvatska je povela kada je loptu u vlastitu mrežu smjestio branič Tom Lawrence, a zatim je na 2:0 povisio Perišić. Vodstvo Vatrenih smanjio je Brooks u 77. minuti i do kraja susreta Vatreni su u dramatičnoj završnici ipak uspjeli sačuvati mrežu netaknutom. Hrvatska je ovom pobjedom zauzela prvo mjesto u skupini E.

Hrvatska je uspješno odradila kvalifikacijski posao u Gradskom vrtu, mjestu na kojem nikad nije izgubila. Desetim trijumfom u gradu na Dravi ispran je poraz u Budimpešti, vratio se pobjednički kod doprvaka svijeta. U subotu smo gledali fantastičnu partiju Luke Modrića, kapetan je zorno pokazao zašto je ponosni vlasnik titule najboljeg igrača na svijetu. Toliko je dominirao da je izgledalo kao da je lopta stalno kod njega, kao da se teleportira po svim dijelovima terena. Uz Modrića junak hrvatske pobjede bio je i Ivan Perišić koji je uvijek posebno inspiriran u Gradskom vrtu. Eto, kad su pravi, a većim dijelom ogleda su to bili, onda Vatrenima ne smeta niti vrućina niti sparina, niti termin igranja. Jedina zamjerka se Dalićevim dečkima može izgovoriti za posljednjih petnaest minuta utakmice, kad su Velšani nakon pogotka opasno stisli, jer Dalićeve zamjene s kojima je želio zatvoriti utakmicu nisu bile raspoložene. Bio je to vrlo važan trijumf za Dalića i dečke, sad se mirnije može jedriti kvalifikacijskom skupinom.

Sraz nudio je očekivanu sliku. Hrvatska je držala posjed lopte, dok su Velšani svoje prilike tražili dugim loptama upućenim Baleu ili Wilsonu. Dalićevi dečki su povremeno pokušavali presingom pritisnuti obranu gostiju, obično su takvi pokušaji bili uspješni, vratar Hennesey, te stoperi Mepham i Lawrence u takvim situacijama su lopte panično izbijali, nekoliko puta preko aut linije.

Prvu priliku imao je Ivan Perišić nakon što mi je loptu dobacio Kramarić, ali njegov udarac otšao je preko grede. Malo kasnije do vodstva su mogli Velšani. Bale na nabrzinu izveo aut, iznenadio našu obranu, iza leđa Lovrena pojavio se Wilson, ali je slabo pucao s vrha šesnaesterca u Livakovića. To izvođenje auta bio je najbolji potez najveće velške zvijezde u prvom poluvremenu. Počeo je Bale na desnoj strani, ali tamo je bio posve zatvoren od Borne Barišića, pa ga Giggs pred kraj prve dionice gurnuo u samu špicu, a nakon toga opet vratio na bok. No kad se sve zbroji Bale je ipak bio daleko najbolji igrač Walesa

Luka Modrić je dominirao veznom linijom, suvereno je kontrolirao igru, a njegova akcija u 13. mnuti skoro je donijela pogodak. Odlično je uposlio Perišića ali je Ivanova lopta opet završila preko grede. Inače, Perišić je u većem dijelu prve dionice imao jako puno prostora, česti je bio sam na boku, Gareth Bale nije se uopće vraćao u obranu. Modrićeva akcija prethodila je pogotku Vatrenih, kapetan je preciznom loptom pronašao Perišića čiji je centaršut po travi Lawrence sam sebi pospremio u mrežu. Lijepo su nas počastili Velšani. Nakon pogotka dvadesetak minuta gledali smo nadmetanje bez prilika, ali u samoj završnici vidjeli smo dvije. Prvo je opet nakon duge lopte sveprisutnog Modrića, dobro pucao Kramarić, ali opet zamalo preko grede. Velšani su nedugo zatim mogli do pogotka, bila je to najopasnija situacija pred Livakovićevim golom. Centrirao je James, Wilson je nekako došao do lopte, pa se ona odbila do Vaulksa, ali hrvatska ‘jedinica’ je obranila.

Početkom druge dionice Vatreni su krenuli žestoko riješiti stvari i u tome su uspjeli. Prvo je Brekalo razbio velšku obranu, pucao ali je Hennesey obranio nogom, odbijenu loptu dočekao je Kovačić, poslao je u mrežu ali je bio označeno zaleđe. No, samo minutu kasnije odlični Perišić postigao je pogodak i bilo je jasno da Vatreni pobjeđuju. U drugom dijelu Gareth Bale je imao dvije prilike, jednom je njegov udarac iskosa zaustavio LIvakovć, a drugi puta je iz slobodnog udarca s nekih 18 metara prebacio gredu. Velšani su na koncu zaprijetili pogotkom Brooksa, ali ostalo je samo na prijetnji, makar je bilo podosta opasno za hrvatski gol, strijelac Brooks imao je još jednu šansu, ali isto tako iz odlične prilike nije zabio niti Kramarić.

Autor: Sportske novosti

ZADNJE VIJESTI