Naš teniser trebao bi uskoro dobiti status vrhunskog sportiste u BiH

Autor: dnevno.ba

Nerfid Džumhur, otac najuspješnijeg bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura, danas je razgovarao s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević o temama koje se odnose na Damirov status u BiH.

Džumhur i Gudeljević su razgovarali o tretmanu institucija države glede Damirovog proglašenja vrhunskim sportistom, potpori države za učestvovanje na turnirima i drugim bitnim temama koje se odnose na rad ovog sportiste.

Nažalost, 2017. godine Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je “zahtjev neuredan”.

Imajući u vidu ovu činjenicu ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportisti koji godišnje trideset sedmica igra mečeve prezentirajući tako tokom cijele godine Bosnu i Hercegovinu kao njen najbolji promotor.

Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva.

Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine Bosni i Hercegovini donio zlato sa Olimpijade u Singapuru te da je u tom razdoblju bio treći junior na svijetu.

Ministrica Gudeljević je naglasila da će sve što je u ingerenciji Ministarstva poduzeti kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

Istakla je da je sport veoma značajan za jednu državu, da su sportisti njeni najbolji promotori, a sportisti koji osvajaju medalje moraju biti prioritet i imati zasluženo mjesto u društvu.

Na pitanje kakav je osjećaj biti otac i učitelj svjetski poznatom teniseru, Džumhurov otac je jednostavno rekao: “Naježim se”.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI