POGLEDAJTE ORIGINAL “PANENKU”: Udarac s 11 metara postao je povijest (VIDEO)

Autor: Sportska.revija.hr

PRAG - Izvođenje jedanaesteraca, napose presudnih, težak je psihološki izazov za izvođača, kud i kamo veći od vrataravog izazova. Ovo je priča o najpoznatijem jedanaestercu u povijest nogometa. Izveo ga je u finalu Europskog prvenstva 1976. godine češki nogometaš Antonin Panenka. Bio je to odlučujuć, pobjedonosni jedanaesterac, s kojim je tadašnja Čehoslovačka postla europski prvak.

A tko je Antonín Panenka? Rođen 1948. godine, bivši je češki nogometaš i čehoslovački reprezentativac koji je igrao kao centarfor. Većinu igračke karijere proveo je u klubu Bohemians Prag, a kasnije je igrao i u Austriji.

Vrhunac igračke karijere postigao je, ipak, na reprezentativnoj razini. Spomenute 1976. godine postao je s Čehoslovačkom europski prvak nakon pobjede protiv Zapadne Njemačke. Nakon 2-2 u regularnom dijelu, izvodili su se jedanaesterci; kada je Uli Hoeneß promašio jedanaesterac za Zapadnu Njemačku, Panenka je dobio priliku osvojiti naslov za Čehoslovačku. Prilikom izvođenja, Panenka je potkopao loptu po sredini gola dok je Sepp Maier (tada možda i najbolji golman svijeta) otišao u stranu. Panenkin pobjednički jedanaesterac bio je senzacija, a danas se takav stil izvođenja jedanaesteraca, u Panenkinu čast, naziva panenka.

A bio je silan igrač, 1980. godine imenovan je čehoslovačkim nogometašem godine, a iste godine osvojio je treće mjesto na Euru 1980. Umirovio se 1993. godine te je danas predsjednik kluba Bohemians 1905.

Autor: Sportska.revija.hr

ZADNJE VIJESTI