fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Portugal u finalu Lige nacija, “hat-trick” Ronalda

Autor: Dnevno.ba

PORTO - Nogometna reprezentacija Portugala izborila je plasman u finale završnog turnira prvog izdanja Lige nacija nakon što je u polufinalu u Portu pobijedila Švicarsku sa 3:1 uz tri gola Cristiana Ronalda.

Napadač talijanskog prvaka Juventusa doveo je Portugal u vodstvo u 25. minuti iz slobodnog udarca, a potom u samoj završnici susreta golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Strijelac za Švicarsku bio je Ricardo Rodriguez (56-11m).

Portugal će u finalu u nedjelju igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemska – Engleska koji je na rasporedu u četvrtak u Guimaraesu.

Bila je to zanimljiva utakmica, s mnogo prilika na obje strane.

Prvu priliku na utakmici imali su Švicarci već u trećoj minuti, no Shaqirijev udarac iz neposredne blizine obranio je Rui Patricio. Portugalci su uzvratili u 12. minuti kada Cristiano Ronaldo loše pucao s ruba kaznenog prostora nakon što je Akanji poklonio loptu domaćinu. Samo dvije minute kasnije Shaqiri je lijepo ubacio u kazneni prostor, no Seferović je promašio loptu u izglednoj poziciji.

Portugal je stigao do vodstva u 25. minuti golom Cristiana Ronalda iz slobodnog udarca sa 25 metara. Švicarski vratar Yann Sommer je stajao u strani u koju je pucao Ronaldo, ali nije najbolje reagirao. Najbolju priliku u prvom dijelu Švicarci su imali u 42. minuti kada je Zakarija povratnom loptom uposlio Sefefovića, a ovaj pogodio vratnicu.

U 56. minuti dogodila se nevjerojatna situacija. Švicarska je izjednačila iz kaznenog udarca, premda je njemački sudac Brych prije toga dosudio kazneni udaraca za domaćine. Međutim, nakon pregleda VAR-om presudio je kako je prekršaj prvo bio u portugalskom kaznenom prostoru. Bila je to akcija kod koje je Semedo srušio Seferovića, no Brych nije pokazao na bijelu točku, već je pustio portugalsku kontru. U nastavku akcije Schar je srušio Bernarda Silvu i njemački sudac je dosudio jedanaesterac za Portugal. Međutim, iz VAR sobe su mu javili da pregleda snimku i Brych je poništio svoju odluku pokazavši jedanaesterac za Švicarsku kojeg je realizirao Rodriguez.

Kada se već činilo kako bi susret mogao otići u produžetke, ‘ukazao’ se Ronaldo i golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Za 2:1 je zabio nakon odlične povratne lopte Bernarda Silve, a potom i nakon brze kontre pogodivši suprotni kut švicarskog gola.

Portugal je završni turnir izborio u grupi ispred Italije i Poljske, dok je Švicarska bila prva u skupini ispred Belgije i Islanda.

Dodajmo, kako će pobjednik Lige nacija dobiti 10.5 milijuna eura, drugo mjesto donosi 9 milijuna eura, nagrada za treće mjesto je osam, a četvrto sedam milijuna eura.

Hrvatska je u premijernom izdanju Lige natjecanja nastupila u elitnom razredu u skupini 4 u kojoj je osvojila posljednje mjesto iza Engleske i Španjolske. “Gordi Albion” je prvom mjestom izborio završni turnir, a ‘vatreni’ su trećim mjestom pali u niži razred natjecanja Ligu B, a ždrijeb će biti u siječnju ili veljači iduće godine.

Utakmica za 3. mjesto je 9. lipnja u Guimaraesu (15.00), a finale je istog dana u Portu (20.45).

PORTUGAL – ŠVICARSKA 3:1

PORTO: Stadion Dragao – 49.000 gledatelja; Sudac Felix Brych (Njemačka); Strijelci: 1:0 Ronaldo (25), 1:1 Rodriguez (56-11m), 2:1 Ronaldo (88), 3:1 Ronaldo (90). Žuti kartoni: Xhaka, Schar, Shaqiri.

PORTUGAL: Rui Patrício – Semedo, Pepe (od 62. Fonte), Ruben Dias, Raphael Guerreiro – Ruben Neves, William Carvalho, Bruno Fernandes (od 90+1 Moutinho), Bernardo Silva – Cristiano Ronaldo, Joao Felix (od 70. Guedes

ŠVICARSKA: Sommer; Mbabu, Schar, Akanji, Rodríguez – Zakaria (od 71. Fernandes), Xhaka, Freuler (od 89. Drmic), St Zuber (od 83. Stefen) – Shaqiri – Seferović

POLUFINALE:
Portugal – Švicarska 3:1 (Ronaldo 25, 88, 90 / Rodriguez 57-11m)
6. lipnja Guimaraes – 20.45
Nizozemska – Engleska

ZA 3. MJESTO
9. lipnja Guimaraes (15.00)
Švicarska – Engleska/Nizozemska

FINALE
9. lipnja Porto (20.45)
Portugal – Engleska/Nizozemska

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});