fbpx
Foto: Guliver image

Preminuo Bill Russell, jedan od najboljih košarkaša svih vremena

Autor: Hina

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Amerikanac Bill Russell preminuo je u 88. godini objavila je njegova obitelj na društvenim mrežama.

“Bill Russell, najplodonosniji pobjednik u povijesti američkog sporta, preminuo je danas u miru u 88. godini života, uz svoju suprugu Jeannine”, objavila je obitelj jednog od najvećih košarkaša u povijesti.

Russell je s Boston Celticsima osvojio jedanaest naslova, od čega dva i kao igrač-trener (1968, 1969.), a upisao se u povijest i kao prvi crni trener u NBA ligi.

Pet puta je biran za najkorisnijeg igrača lige, a 12. puta je bio sudionik All-Star utakmice.

Osvojio je zlatnu olimpijsku medalju 1956. godine i bio je dvostruki prvak NCAA prvenstva sa Sveučilištem San Francisco.

Prije ere Michaela Jordana, Russell je smatran najboljim košarkašem u povijesti.

Nakon objave o njegovoj smrti, NBA je odala počast “najvećem šampionu svih momčadskih sportova”.

“Bill se zalagao za nešto puno veće od sporta, vrijednosti jednakosti, poštovanja i uključenosti koje je upisao u DNK naše lige”, rekao je šef NBA lige Adam Silver u izjavi.

“Na vrhuncu svoje sportske karijere, Bill je bio snažan zagovornik građanskih prava i socijalne pravde, nasljeđe koje je prenio generacijama NBA igrača koji su slijedili njegove korake”, dodao je Silver.

U NBA Kuću slavnih primljen je 1975. godine. Američki predsjednik Barack Obama uručio mu je 2011. Predsjedničku medalju slobode, a pet godina kasnije NBA liga mu je dodelila nagradu za životno delo.

Najpoznatiji po svojim obrambenim kvalitetama, visok 2.08 m, s rasponom ruku od 2.24 m, Russell je cijelu svoju NBA karijeru, od 1956. do 1969., proveo u zelenom dresu Boston Celticsa.

Karijeru je završio sa 21.620 skokova, u prosjeku 22.5 po utakmici. U jednom susretu je imao čak 51 skok. Prosečno je postizao 15.1 koš uz 4.3 asistencije po utakmici.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI