fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot

PRIJATELJI NIKADA NE UMIRU: Prije 12 godina napustio nas je hrvatski nogometaš Hrvoje Ćustić

Autor:

Na današnji dan prije točno 12 godina napustio nas je nogometaš iz Zadra, Hrvoje Ćustić (24).

Tragedija koja je prethodila gašenju mladog života dogodila se na prvenstvenoj utakmici HNL-a igranoj u subotu na Stanovima između Zadra i Cibalije, 29. ožujka 2008. godine.

Hrvoje je u duelu s Tomislavom Jurićem uz aut crtu pri padu udario glavom u betonski zid, a od siline udarca zadobio je nagnječenje mozga i frakturu lubanje. Hitno je operiran iste večeri u zadarskoj bolnici, no stanje se pogoršalo 2. travnja navečer. Ubrzo nakon povišenja temperature nastupila je smrt. Pred novinare je s nimalo lakim zadatkom stao voditelj odjela za anesteziju i reanimaciju u Općoj bolnici Zadar Edi Kauc.

“Jutros u 11 sati i 51 minutu kod pacijenta Hrvoja Ćustića nastupila je moždana smrt uzrokovana teškom ozljedom mozga”, rekao je okupljenima na Odjelu intenzivne njege.  “Smrt mozga ujedno znači i smrt bolesnika”, pojasnio je do kraja.

Na stadionu na Stanovima više nema tog zida, a na mjestu na travnjaku gdje je Hrvoje Ćustić pao, postavljena je spomen-ploča.

Hrvoje Ćustić je kao i većina dječaka od rane mladosti pokazivao interes za nogomet, ali ono što ga je razlikovalo od drugih bio je i izniman talnet. Karijeru je počeo u juniorima NK Zadra. Kao kadet 1999. prelazi u Hajduk a nakon kratkog boravka u Splitu, vraća se u Zadar i to u seniorsku momčad. Prošao je i sve selekcije hrvatske mlade reprezentacije.

Bio je sušta suprotnost današnjoj, pompoznoj predstavi modernog nogometa i kao takav, skroman i posvećen, bio je uzor igračima Zadra, kasnije proslavljenom Luki Modriću, Danijelu Subašiću..

“Majicu s njegovim likom nosit ću cijelu svoju karijeru, Ćusta nikada neće biti zaboravljen”, obećao je tadašnji Ćustićev suigrać iz Zadrsa i bivši Vatreni, te jedan od najzaslužnijih za osvajanje srebra u Rusiji Danijel Subašić. 

“Ta majica će uvijek biti na meni i uz nas”, napisao je Subašić za 10. godišnju Hrvojeve smrti na svome Instagramu. I na Svjetskom prvenstvu svaku je utakmicu, svaku obranu, posvetio njemu.

“Razmišljam onako sam za sebe, što bi bilo da tu nesretnu loptu nisam ispucao baš prema njemu, nego na drugu stranu, u aut… Možda ne bi nastradao. Zašto je sudbina baš tako htjela? Sudbina, ništa drugo nego nesretna sudbina…”, prisjećao se sa sjetom Subašić kojega je Ćustić ispod dresa pratio i u Zadru, Hajduku, Monacu, Ligi prvaka, Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Prijateljstvo dvojice dječaka seže u ranu mladost. Znali su završetku treninga ostajati i skupa trenirati. Postoji anegdota koja kaže da je Hrvoje poslije jednog treninga uzeo loptu i rekao Danijelu: “Nećeš obraniti nijedan penal i pucat ću ti uvik u istu stranu”.

Tako je i bilo, Subašič od 20 udaraca nije obranio niti jedan udarac s bijele točke. Uvidio je da će mu biti teško obraniti penal i kad odraste ako ne izađe korak naprijed čime bi smanjio kut u odnosu na izvođača.

Ima nešto i Ćustićevog u tom ruskom srebru.

Poznata izreka kaže da čovjek umire dva puta, prvi put fizički, a drugi put kada prestane sjećanje na njega.. ako je tako, ti ćeš živjeti vječno. Neka ti je laka hrvatska zemlja Hrvoje.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});