fbpx

PRVA LIGA FBiH: Mladost ima meč loptu, ali im GOŠK ne dopušta disati!

Autor: D. Ivanković

DOBOJ KAKANJ - Veliki derbi današnjeg programa u sklopu 28. Kola Prve lige FBiH, susret Mladosti i Budućnosti, završio je uvjerljivom pobjedom domaćeg sastava od 3:0 što će reći da su oni sada za jedan veliki korak bliže Premijerligi BiH, no bez izgleda još uvijek nisu ni Budućnost, a posebice GOŠK iz Gabele koji će u posljednjem kolu gostovati upravo kod Mladosti.

Ključni detalj današnjeg derbija zbio se već u 7. minuti kada je gostima isključen Kovačević, a domaćin je to znalački materijalizirao i na poluvrijeme otišao s visokih 3:0. Isaković je zabio vodeći gol, zatim je uslijedio autogol, te pogodak Gačana za konačnih 3:0.

GOŠK je gostovao kod otpisanog Igmana i očekivano trijumfirao s 3:1. Igor Aničić je postigao dva prva pogotka u 19. i 35. minuti, a za treći se pobrinuo najbolji strijelac lige Željko Malčić u 50. minuti. Potom i domaćin dolazi malo do daha, te preko Kudre u 55. minuti smanjuje na krajnjih 1:3.

Susret Jedinstva i Orašja bio je jedini u sklopu današnjeg programa bez postignutih golova, dok je u Jajcu jedini postigao Marin već u 5. minuti tako da je Metalleghe BSI s 1:0 savladao vrlo dobru momčad Bratstva iz Gračanice, koja se na taj način ujedno i oprostila od borbe za titulu prvaka.

Prava golijada viđena je u Lukavcu gdje je Radnički sa 4:3 porazio Čapljince, a pobjednički gol u sudačkom dodatku vremena zabio je Selamović. Prethodno su za domaćina strijelci bili još Basrak, Kuduzović i Junuzović. Prvi gol za Čapljinu zabio je Čilić, a za preostala dva pobrinuo se Mišić pogađajući iz jedanaesterca, te slobodnog udarca.

Branitelj je u Mostaru stigao do zlata vrijednih bodova porazivši Rudara s 3:2. Marin Vranjić u 7., Matej Bartulica u 50. i Marsel Mace u 75. minuti pogađali su za domaće, a Belmin Čehajić u 51. i Vedad Muflizović u 73. minuti za goste iz Kaknja.

Derbi začelja je odigran u Srebreniku gdje je Gradina sa 2:0 bila bolja od Podgrmeča golovima Edina Žilića u 47. i Saliha Muminovića u 59. minuti. Istim je rezultatom momčad Goražda pobijedila Turbinu, a strijelci su bili Ramović u 30. i Hodžić u 41. minuti.

Rezultati 28. Kola:
Jedinstvo – Orašje 0:0, Mladost – Budućnost 3:0, Metalleghe BSI – Bratstvo 1:0, Igman – GOŠK 1:3, Radnički – Čapljina 4:3, Branitelj – Rudar 3:2, Gradina – Podgrmeč 2:0, Goražde – Turbina 2:0.

Poredak:
Mladost 56, GOŠK 54, Budućnost 53, Metalleghe BSI i Bratstvo 50, Goražde 49, Radnički 44, Rudar 39, Jedinstvo 36, Branitelj 32, Čapljina 31, Gradina 30, Orašje 29, Podgrmeč 28, Turbina 24, Igman 13 bodova.

Parovi 29. Kola:
Orašje – Bratstvo, Budućnost – Jedinstvo, Čapljina – Mladost, GOŠK – Radnički, Turbina – Igman, Rudar – Goražde, Podgrmeč – Branitelj, Gradina – Metalleghe BSI.

Autor: D. Ivanković

ZADNJE VIJESTI