fbpx

PUT DO VRHA ĆAMILE MIČIJEVIĆ: Mostarka je najbolji strijelac i asistent Hrvatske na Euru

Autor: Ersan Bijedić/Dnevni list

Navikli smo gledati veliki broj rukometaša iz Hercegovine u vrlo uspješnom sastavu reprezentacije Hrvatske koji godinama igra na top razini.

Ovoga puta ipak na Europskom prvenstvu u Danskoj imamo priliku pratiti kako jedna Mostarka nosi Hrvatsku do iznenađujuće dobrih rezultata. Sa 194cm najviša rukometašica reprezentacije, Ćamila Mičijević, je sa pozicije lijevog beka ujedno i najbolji strijelac Hrvatske sa 15 pogodaka te najbolji asistent ovog tima sa 8 uspješnih dodavanja. Predvodila je ekipu do tri pobjede u skupini C, protiv Mađarske (24:22), aktualnog svjetskog prvaka Nizozemske (27:25) i Srbije (25:24).

Mičijević je rođena 8. rujna 1994. godine u Heidenheimu (Njemačka) odakle se njena obitelj vratila iz izbjeglištva u Mostar 1998. godine, piše Dnevni List.

– Rukometom sam se počela baviti u Lokomotivi gdje sam trenirala pet godina, potom 2009. godine prešla u Katarinu gdje sam provela dvije sezone. Tu me je primijetio trener Edo Šmit i odveo u riječki Zamet, prepričala je Ćamila Mičijević svoj rukometni put u jednom od ranijih razgovora za Dnevni list.

Sa 16 godina je otišla u Rijeku gdje je provela pet sezona, da bi potom sreću potražila igrajući četiri godine za mađarski klub Dunaujvarosi Kohasz. Zatim stiže sezona karijere, u klupskom i reprezentativnom smislu. Od prošlog ljeta Ćamila je članica Metz Handball, u ženskom rukometu jednog od najvećih europskih klubova.

– Iznenađujuće je što sam dobila taj poziv nakon dvije ozljede prednjih križnih ligamenata koljena. Ali sam se uspješno vratila na teren. Kad su svi počeli da čestitaju i govore da sam u jednoj od najboljih europskih ekipa, počela sam ozbiljnije gledati na to. To mi sad malo odzvanja u ušima. Ali spremna sam za taj izazov, kazala je Mičijević poslije potpisa za Metz.

U Bosni i Hercegovini ne postoji ni seniorska ženska rukometna reprezentacija, pogotovo one u mlađim dobnim kategorijama, a Mostarka je u Hrvatskoj odmah dobila mogućnost razvoja i kroz tamošnji omladinski reprezentativni rukomet. Prvo je nastupala za mlađe selekcije, a od 2014. godine redovito dobiva pozive i za A tim. Na njenoj poziciji je u tom periodu igrala tad najbolja igračica Hrvatske, Andrea Penezić, pa je Ćamila sad konačno dočekala da bude prvi izbor na lijevom beku, a i dovoljno sazrila da se postavi u kompletnog vođu na terenu.

Dvije teške ozljede

Mostarka je prošla dvije teške ozljede, tipične za rukometni sport. U kolovozu 2018. godine su stradali prednji križni ligamenti na pripremama u Danskoj, zatim je ponovno istu ozljedu prošla u ožujku 2019. godine, i to u prvoj natjecateljskoj utakmici za Dunaujvarosi Kohasz po povratku na teren. Ove sezone na klupskom i reprezentativnom planu naplaćuje sav trud da se uspješno vrati u igru.

Žao mi je zbog mostarskog rukometa

Zbog koronavirusa je ove godine više vremena nego obično provela u Mostaru. Prati i rukomet u BiH koliko stigne.

– Stvarno uvijek volim gledati našu reprezentaciju, naročito zbog braće Burić (Benjamin i Senjamin, op.a.). Njih poznajem osobno i družimo se, tako da volim pratiti posebno radi njih. Kad je u pitanju klupski rukomet, znam da se sad pored Gruda pojavio i Ljubuški i to mi je drago. Što više dobrih klubova, natjerat će i Grude da budu bolje, komentirala je ljetos Ćamila te o padu mostarskog rukometa dodala:

– Meni je to jako žao. Bila bih najsretnija kad bi mi bilo omogućeno da igram blizu kuće, u svojoj zemlji. Voljela bih da nije takvo stanje, ali ne volim se miješati u sve to.

Znamo što nas čeka u nastavku

U drugoj fazi natjecanja Hrvatska će uz Norvešku imati početnu prednost pred ostalim reprezentacijama, jer će startati s maksimalna četiri boda. Iz skupine D je Njemačka prenijela dva boda, a Rumunjska nijedan. Prve dvije reprezentacije nakon druge faze natjecanja plasirat će se u polufinale i biti u borbi za odličja. Večeras igraju sa Rumunjskom od 18.15 sati.

– Osjećamo se predobro, fenomenalno, presretne smo, pomalo iscrpljenje i psihički i fizički. Napravile smo ogroman posao u prvoj fazi, sad ćemo se odmoriti tri dana, smiriti. Znamo što nas čeka u drugoj fazi, dat ćemo sve od sebe, pripremit ćemo se i nadamo se što boljem plasmanu, izjavila je Ćamila Mičijević.

Autor: Ersan Bijedić/Dnevni list

ZADNJE VIJESTI