fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KORONA SP U EGIPTU – Skandinavci su prvi favoriti za osvajanje trona, Hrvatska je ‘dark horse’ prvenstva

Autor:

Svakog siječnja prikovani smo uz male ekrane kako bismo gledali nastupe rukometaša, a poseban fokus imamo na naše komšije. Tako je ove godine započelo Svjetsko prvenstvo koje se održava u zemlji faraona – Egiptu.

Ovo Svjetsko prvenstvo razlikuje se prvenstvo zbog dvije stvari – svjetskoj pandemiji virusa i po tome što prvi put nastupaju čak 32 zemlje, kao i u nogometu.

Pandemija je dosta toga uvjetovala, pa tako neće biti prisutnih gledatelja kao što se moglo i vidjeti na otvaranju prvenstva, gdje je domaćin Egipat rutinirano svladao Čile rezultatom 35-29. Osim toga, dvije su reprezentacija otkazale nastup na prvenstvu (Sjedinjene Države i Češka) zbog dosta pozitivnih testova na koronavirus, pa su Sjeverna Makedonija i Švicarska uskočile kao zamjena.

Ovime je prvenstvo ipak malo zanimljivije, naročito u prvim skupinama jer uz dužno poštovanje Amerikancima, onima koji nisu otkazali nastupe kao Kongo, rukomet još uvijek treba doživjeti globalizaciju kako bi “rukometni amateri” mogli parirati najboljim reprezentacijama.

Drugo, kao što je već rečeno, ovo prvenstvo ostat će zapisano u povijesti kao prvo natjecanje na kojem su sudjelovale 32 reprezentacije. Hrvatska skupina prema tome djeluje dosta egzotično, pa imamo protivnike kao što su Japan, Angola i Katar. Nastup na Svjetskom prvenstvu osigurale su i zemlje poput Zelenortske Republike (prvi puta u svojoj povijesti) i Sjedinjenih Država (prvi nastup nakon skoro 20 godina), ali su Amerikanci morali otkazati zbog čak 18 slučajeva zaraze koronavirusom u svom stožeru.

Naš fokus će, naravno, ponajviše biti na hrvatskoj reprezentaciji, koja nakon SP 2009 u Hrvatskoj pokušava osigurati finale i napokon osvojiti zlatnu medalju nakon Portugala, sada već davne 2003. godine.

Hrvatska reprezentacija doživjela je smjenu generacije koja je pokazala svoju snagu na Europskom prvenstvu 2020. i sada kapetan Duvnjak, kao stožerni igrač reprezentacije, od Njemačke 2007. godine ima još jednu priliku odvesti nas u finale nakon prošle godine gdje smo izgubili od aktualnih prvaka Španjolaca.

Hrvatska, kao što je i rečeno, već ima podosta laganu skupinu u kojoj bi realno trebali završiti prvi u skupini, a onda je put prema polufinalu i kasnije finalu dobro otvoren. Ždrijeb ih je i dosta pomazio jer se kasnije križaju sa danskom skupinom u kojoj su još Argentina, Bahrain i Kongo. Za očekivati je da Danci neće učiniti prošlogodišnju grešku s Europskog prvenstva gdje su ostali bez drugog kruga u prvim skupinama te oni dolaze na ovo prvenstvo kao branitelji svjetskog zlata.

Novu formiranu skupinu (nakon utakmica s Japanom, Angolom i Katarom) trebali bi proći s jednog od prva dva mjesta, jer s obzirom na to da su ozbiljna reprezentacija, takvu skupinu jednostavno moraju proći. Zanimljivo je da se igra četvrtfinale u kojoj se križamo sa skupinama gdje se nalaze Slovenci i Šveđani. 

Slovenci su izrazito opasni kao i Šveđani, ali individualna kvaliteta je ipak na našoj strani. Pritom se ipak moramo prisjetiti povijesti utakmica i zaključit ćemo kako su nam ove dvije reprezentacije znale zadavati glavobolje na određenim prvenstvima.

Stoga, ako pogledamo put do polufinala i finala nam je otvoren, pa čak i u početnoj skupini i kasnijoj skupini koja će se formirati sa skupinom Danske, mogla bi biti izrazito prohodna bez da upotrebljavamo glavne adute u velikoj minutaži.

Iako Argentina i Bahrain, kao i Katar i Japan nisu baš za poslati “ribare na teren”, za očekivati je za naše glavne igrače da će većinom u tim utakmicama odmarati bez da moramo imati “živčane slomove” (barem do četvrtfinala).

S obzirom na situaciju, i kladionice nam dosta vjeruju te su nas smjestili na četvrto mjesto favorita. Ispred nas su prvi favoriti Norveška te drugi Danska, dok je na trećem mjestu reprezentacija Španjolske.

Nadalje, treba napomenuti kako smo na toj visokoj poziciji iz razloga jer se ne križamo s jakim europskim reprezentacijama kao što su Norveška, Španjolska i Francuska do finala. Dakle, ne možemo nikako naletjeti na njih. Iako je naša reprezentacija i pokazala na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu da se može nalaziti u uskom krugu favorita za zlato, svakako je lijepo kada se ne treba ranije “potući” s istim reprezentacijama.

Treba dakako respektirati momčadi s kojima ćemo se susreti – Danskom u sljedećoj skupini, i Slovenijom ili Švedskom u četvrtfinalu (naravno ako i one odrade svoj dio posla), ali put do polufinala je jako otvoren. I onda je, naravno, sve moguće.

Izbornik Lino Červar i kapetan Duvnjak naglasili su da je bitno stvoriti kontinuitet dobrih rezultata i opet preskočiti predzadnju stepenicu te se plasirati u finale. Preduvjet za sve to imamo – dobar ždrijeb i manje “teških” utakmica nego, npr. Norveška, koja je prvi favorit prvenstva.

To nam se, dakako, može i obiti o glavu, jer što se prije uđe u sistem teških utakmica, reprezentacija može lakše odrađivati “teške odluke” na terenu, pri samom finišu utakmica.

Dakako, jedna od težih stvari na ovom prvenstvu je činjenica da neće biti prisutnih navijača na tribinama, jer svaki sportaš, pa tako i rukometaši su vođeni navijanjem s tribina. U svakoj utakmici treba biti maksimalno skoncentriran svih 60 minuta kako bi se ostvarili maksimalno dobri rezultati.

Hrvatska ima sve dobre sastojke za izuzetno dobro prvenstvo – lakši ždrijeb do finala i gladne momke koji napokon žele kročiti na vrh svijeta.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});