Seminar o pirotehnici na bh nogometnim stadionima

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U organizaciji UEFA-e i NS BiH u Sarajevu će se 6. i 7. ožujka održati seminar na kojem će se govoriti o upotrebi pirotehnike na nogometnim stadionima.

Radni dio seminara počet će u 9.00 sati u hotelu Hills a predviđeno je da se u prvom dijelu predstavi veliki broj problema povezanih s upotrebom pirotehnike na stadionima. Na dnevnom redu su teme koje obrađuju državnu strategiju i regulatorni okvir, kao i različite strategije sprječavanja upotrebe pirotehnike, i odgovarajuće preventivne taktike.

Drugog radnog dana, u okviru sesija E, F i G biće riječi o vrstama pirotehnike, korisnicima, primjerima iz realnih situacija. Posebno je naglašeno pitanje odgovornosti jer postoje značajni rizici za zdravlje i sigurnost koje izaziva upotreba pirotehnike u neposrednoj blizini drugih ljudi i protivno sigurnim udaljenostima koje su navedene na samim pirotehničkim proizvodima, te kako utjecati na promjenu ponašanja navijača, priopćeno je iz NS BiH.

Pored deset predstavnika UEFA-e, na seminaru će sudjelovati i predstavnici klubova BH Telecom premijer lige, delegati i članovi Komiteta sa stadione i sigurnost i NS BiH, administracije Saveza, predstavnici FSRS, NS Federacije, i predstavnik Antikorupcijskog tima.

Dolazak su najavili iz vatrogasnih službi, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona, MUP-a Hercegovačko-Neretvanskog kantona/županije, MUP-a Županije Zapadno-Hercegovačke, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaštitarske agencije „Securitas“,“Sector Security“, „Gama AA“ „delta Security“ i „Alpha sigurnost“.

Među oko stotinu sudionika su i gosti iz HNS-a, FS Srbije, FS CG, FS Makedonije, te MUP-a Srbije,MUP-a Crne Gore, MUP-a Makedonije i FIFA zapovjednik za sigurnost..

Na seminar su pozvani i predstavnici medija jer neophodna je i njihova podrška u promoviranju svijesti o štetnim posljedicama koje može imati upotreba pirotehnike na nogometnim stadionima, također se ističe u spomenutom priopćenju.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI