fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SLAVEN BILIĆ: Zbog Franje Tuđmana sam u ratnim vremenima nastavio igrati nogomet

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Slaven Bilić ikona je domoljublja. On je u jednoj osobi uspio objediniti proturječnosti na kojima su se mnogi easprsnuli kao valovi o kopno. Kao prvo Dalmatinac je, Spličanin i Hajdukovac, ali to ga ni u jednom trenutku nije navelo na put animoziteta kojima su se mnogi uputili. Umjesto da optužuje druge za koješta, radije je zasukao rukave i bacio se na posao.

Možda zato West Bromwich Albion ove sezone ostvaruje sjajne rezultate u Championshipu. Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije za Sky Sports je otkrio detalje uspjeha, a govorio je i o svom životu kao i o raspadu bivše države, tamnice naroda kako ju neki nazivaju.

Novinare je naravno zanimalo kako je izgledao njegov život u rodnom Splitu i Jugoslaviji.

“Imali smo kvalitetno obrazovanje i živjeli smo bogat život. Ipak, do raspada Jugoslavije je došlo jer smo željeli svoju državu. Ta ideja se javila kad je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je bio 30-40 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par tjedana. Bez obzira na to, rat je loše utjecao na psihu svih nas jer je puno mladih bilo u vojsci. Ipak, nitko iz moje obitelji, kao ni ja, nije bio u ratu “, odgovorio je Bilić na pitanje znatiželjnog novinara da bi nastavio govoriti o obitelji:

“Moj otac je doktor ekonomije, tako da smo brat i ja imali odlično obrazovanje i nismo oskudijevali. Odgajani smo tako da nam škola bude na prvom mjestu, ali moj otac je bio veliki ljubitelj nogometa. Nogometaši nisu morali u vojsku, ali je predsjednik Tuđman rekao da svaki sportaš u državi predstavlja svoju zemlju kao ambasador, tako smo nastavili igrati nogomet.”

Bilić je napustio Split 1993. kao što su to činili mnogi mladi.

“U to vrijeme iz Hrvatske je otišao tko god je mogao pa sam tako učinio i ja. Otišao sam u Njemačku, drugi dečki uglavnom u Italiju, koja je tada bila nogometno fantastična, a u Englesku nismo mogli jer je ona tada bila prilično zatvorena za strance. U Premiershipu je tada bio tek poneki stranac, uglavnom iz Skandinavije”, rekao je Bilić pa dodao:

“Moj otac je oduvijek želio da igram u Engleskoj, ali kada sam odlazio iz zemlje, kao što sam rekao, ona nije bila otvorena za strance, pa sam tek nakon Europskog prvenstva 1996. godine uspio potpisati za West Ham. Kad sam se 2016. godine vratio u taj klub, osjetio sam neku čudnu emociju. To nije klišej, stvarno je poseban osjećaj biti trener kluba za koji si nastupao kao igrač. Moja prva trenerska sezona tamo bila je fantastična. Pored toga što smo pobjeđivali, igrali smo jako lijep nogomet. Bio sam jako ponosan na igrače i zaposlene u klubu zbog toga. Jedino ostaje žal što nismo izborili plasman na europsku scenu.”

U WBA ima sve što mu treba. 

“To je jedan staromodan klub, u najboljem smislu te riječi, koji gaji vrijednosti koje ja cijenim. Zvali su me i nakon par sati smo sve već dogovorili. Nisam znao što me točno tamo čeka, ali sam imao lijep osjećaj u vezi tog posla i nisam pogriješio. Naš trening-centar nije luksuzni hotel s pet zvjezdica, ali je lijep, čist i miriše na travu. U njemu imamo sve što nam treba”, rekao je Bilić pa nastavio:

“Uprava je postavila cilj da se u sljedeće dvije do tri godine vratimo u Premiership, a ako to ostvarimo već ove sezone, bit će to sjajno. Nema pritiska. Klub želi što više mladih igrača rođenih u Velikoj Britaniji. Za sad smo uspjeli zadržati sve nogometaše koje smo željeli, a doveli smo i nove koji su odmah ‘kliknuli’ zbog čega sam posebno zadovoljan”, zaključio je Bilić.

Slaven je za nacionalnu vrstu odigrao 44 utakmice a postigao je i tri pogotka. Klupsku karijeru završio je u rodnom Splitu 2000. godine. Ukupno je odigrao je 294 klupske utakmice a zabio je za obrambenog igrača solidnih 28 golova.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});