fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SPORTSKI KOMENTAR: Pripreme Ultrasa za nedjelju ili greška nizozemske policije?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Navijači Zrinjskog Ultrasi su sudjelovali u manjem incidentu na gostovanju njihovog kluba i našeg predstavnika u kvalifikacijama u Europskoj ligi. Kako javljaju nizozemski mediji, manji bataljon policije je brzo spriječio nerede većih razmjera, jedna osoba je uhićena, a policijska pratnja navijača na stadion je slijedila proceduru. Tako javljaju Nizozemci, a je li sve istina, možda ćemo saznati tek za 24 godine kada i Nizozemci dobiju dio krivice za sve, jer su možda mogli spriječiti nerede.

Nered bi mogao dobiti i autor ovoga teksta jer je HŠK Zrinjski nazvao „našim“ predstavnikom u EL-i. Čiji je klub Zrinjski? Mostarski, hercegovački, bosanskohercegovački, hrvatski? Kada bi se svi navijači „Zrinje“ skupili, rekao bi čovjek da bi u Nizozemskoj za dan vremena mogli napraviti veće brdo od njihovog najvećeg vrha što se tiče nadmorske visine. No, bosanskohercegovačka stvarnost govori drugačije. Za Zrinjski navijaju Hrvati, naravno ne svi, i možda koji član obitelji jednog od brojnih igrača iz Banjaluke ili Bijeljine, a za ostale je nemoguće i pomisliti da bi slavili 1 – 1 Zrinjskog protiv Utrechta.

Navijanje je svakako čudan proces. Neki dan su se mnogi navijači Dinama izrugivali s Hajdukovim ispadanjem iz Europe od kluba s Malte, što je žalosno obzirom da se radi o dva kluba iz iste države. Jer i navijači Glasgow Rangersa vole kada u Europi dobro igra Celtic, klub iz istog grada čak. A da ne govorimo kako su nedavno navijači Manchester Uniteda padali u trans od sreće kada je Liverpool osvojio Ligu prvaka. Na isti način se, naravno, vole i navijači partizana i petokrake, Fenera i Galatasaraya, Lazia i Rome.

Stanje na domaćoj nogometnoj sceni će pokazati svoje lice u nedjelju kada budu igrali Zrinjski i Velež. Ne možemo ni zamisliti koja će to sreća biti u gradu na Neretvi kada se konačno i ponovno susretnu prijatelji s dvije strane hladne rijeke koja će proključati od ljubavi na ovoj temperaturi usijanja. Hercegovački crnjaci u punom pogonu, ironija je dobila adresu.

Možda bi bilo dobro da prije utakmice i s jednima i s drugim porazgovara Dragan Čović kao navijač jednih danas a drugih u prošlosti. Da kao nekada povede „rođene“ pod Bijeli Brijeg, nekadašnji dom nekadašnjeg hercegovačkog velikana koji je redovno trpao mreže svakome od „velike četvorke“ a ima se čime pohvaliti i u europskim kupovima. Da se navijači uz posredovanje predsjednika međusobno izljube jer nije ljubav hladna kao kakav formirani metal, ohlađeno željezo ili aluminij.

A sada za stvarno, uistinu bi u nedjelju trebalo imati malo pameti u glavi. Ili su pametni davno napustili ovo leglo nereda? Svakako je i sport davno prestao biti samo sport. Neka pobjedi bolji znači „razbit ćemo vas“ a čestitamo na pobjedi znači „kud smo baš od vas izgubili, majku vam vašu“. No dobro, sve je to dio procesa, od huligana nisu imuni ni u Švedskoj, Austriji ili Švicarskoj, kako ćemo onda biti mi koji na sportu testiramo nezavidne međusobne odnose.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});