fbpx

Srbijanac Đoković preokretom u Melbourneu do 17. Grand Slam titule

Autor: Dnevno.ba

MELBOURNE - Novak Đoković u nevjerojatnom finalu Australian Opena pobijedio je Dominica Thiema 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 i 6:4 nakon četiri sata igre.

Sve smo vidjeli u ovom finalu u kojem je Đoković ponovno pokazao fascinantnu mentalnu snagu koja mu je donijela većinu turnira u karijeri.

Krenuo je odlično, oduzeo servis Thiemu već u drugom gemu, poveo 4:1 i činilo se da će lagano do prvog seta. Thiem se potom dignuo, uspio vratiti break, no onda je poklonio set kada je gubio 5:4 odserviravši dvostruku pogrešku na break loptu.

Austrijanca to nije izbacilo iz takta, u drugom setu je nastavio igrati agresivno, ali su njegovi projektili više počeli pogađati teren zbog čega je i uzeo set 6:4. U tim trenucima Đoković je bio vrlo frustriran, ljutio se na suca, gestikulirao publici i trenerskom timu.

Još bolje je Thiem počeo pogađati u trećem setu kada je dva puta zaredom uzeo Đokoviću servis. Srbin je u tim trenucima izgledao jako loše na terenu, loše se kretao i izgledalo je kao da ima problema s ozljedom pa se Austrijanac prošetao trećim setom osvojivši ga sa 6:2.

Đoković je prije početka četvrtog seta otišao u svlačionicu s fizioterapeutom iako nije poznato što ga je točno mučilo u tim trenucima. Više se čini kao da je Đoković čuvao snagu, mentalnu i fizičku jer je kretanje u trećem setu postalo puno bolje, prestao je biti nervozan i postao fokusiraniji. Napravio je ključni break kod vodstva 4:3, dobro odservirao i odveo meč u peti set.

Đoković na drugoj razini od četvrtog seta

Iskustvo osvajanja 16 Grand Slam naslova u petom setu odigralo je najveću ulogu. Đoković je zadržao potrebnu dozu agresivnosti, no nije griješio poput Thiema. Austrijanac je izgubio servis kod rezultata 2:1, već u sljedećem gemu ga je mogao vratiti, no propustio je dvije break prilike i to je za njega praktički bila završena priča. Više nije uspio izboriti nijednu priliku za break, Đoković je rutinski priveo meč kraju.

Ovo je prvi puta da je Đoković uspio osvojiti Grand Slam finale nakon što je gubio 2:1 u setovima. Do sada je u tim situacijama u karijeri bio na 0-7, dok su općenito tenisači samo dva puta od 48 pokušaja od 2000. uspjeli okrenuti finale u takvim okolnostima.

Od sljedećeg tjedna Đoković će ponovno biti najbolji tenisač svijeta, na vrhu će preskočiti Rafu Nadala. Thiem će također držati najbolju poziciju u karijeri nakon Melbournea, bit će četvrti na svijetu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI