fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠTO AKO HRVATSKA ne ode direktno u Katar? Bod protiv Rusije bio bi jako važan

Autor: Dnevno.ba

Hrvatsku reprezentaciju u nedjelju čeka dvoboj protiv Rusije na Poljudu. Riječ je o zadnjem kolu kvalifikacijske grupe za Svjetsko prvenstvo i računica je jasna.

Momčadi Zlatka Dalića igra samo pobjeda, dok je bilo koji drugi rezultat vodi u vrlo neugodno doigravanje. Ovakva je situacija za play-off uoči zadnjeg kola, piše Index.

Kako do Svjetskog prvenstva preko dokvalifikacija?

Podsjećamo, izravan odlazak u Katar osigurat će samo deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije. Novost je i da će im se tamo pridružiti i dvije najbolje plasirane momčadi iz Lige nacija koje nisu preko kvalifikacijske skupine uspjeli izboriti barem doigravanje.

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće, kao do sada, igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze na SP. U dodatnim kvalifikacijama za ovaj SP reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na smotru najboljih reprezentacija svijeta.

Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama, što jamči i prednost domaćeg terena u polufinalu miniturnira, a preostale momčadi bit će nenositelji. Za određivanje poretka drugoplasiranih momčadi uzimaju se u obzir samo rezultati protiv prvih pet momčadi u skupini, odnosno onim reprezentacijama koje su igrale u skupinama sa šest momčadi, kao Hrvatska, briše se rezultat protiv zadnje momčadi na tablici.

Hrvatska je trenutno u poziciji nositelja. Porazom od Rusije mogla bi izgubiti taj status

Ovako trenutno izgleda poredak drugoplasiranih reprezentacija u svojim kvalifikacijskim skupinama:

Hrvatska prema trenutnom plasmanu drži mjesto među najboljim drugim reprezentacijama te bi u polufinalnoj utakmici doigravanja u tom slučaju bila domaćin. S bodom protiv Rusije Hrvatska bi stigla do učinka od 15 bodova, što bi joj bilo gotovo sigurno dovoljno za status nositelja.

Ipak, u slučaju poraza od Rusije, situacija bi se jako zakomplicirala. Naime, Hrvatska bi tada ostala na 14 bodova i ne bi bila nezamisliva situacija u kojoj je četiri drugoplasirane reprezentacije prestižu na tablici. Švicarskoj su preostale dvije utakmice iz kojih bi joj bio dovoljan jedan bod. Igraju s Italijom u gostima i kod kuće protiv Bugarske. Škotskoj bi bio dovoljan bod kod kuće protiv Danske da bude ispred Hrvatske.

Poljacima su preostale dvije utakmice i vjerojatno bi im četiri boda bila dovoljna da prestignu vrstu Zlatka Dalića. Igraju još kod kuće s Mađarskom i u gostima kod San Marina. Konačno, Norveška bi s četiri boda također bila ispred. Ona igra kod kuće s Latvijom, ali je očekuje i teško gostovanje u Nizozemskoj.

Naravno, ove projekcije se još uvijek mogu dosta mijenjati. Nisu sve navedene reprezentacije ni osigurale status druge momčadi u skupini, a već ćemo prije utakmica u nedjelju imati mnogo jasniju situaciju.

Ždrijeb bi mogao donijeti relativno lagan put, ali i pravi pakao

Sreća prilikom ždrijeba bit će ključna za plasman u Katar. U situaciji u kojoj Hrvatska eventualno ne bi bila nositelj, može je očekivati paklen ždrijeb. Primjerice, Srbija i dalje može biti prva u svojoj skupini što bi značilo da će Portugal u doigravanje. Hrvatska bi u tom slučaju imala oko 17% šanse da u polufinalu doigravanja mora pobijediti Portugal u gostima.

S obzirom na to da je finale pitanje ždrijeba u kojoj nositeljstvo ne igra ulogu, Hrvatska bi i drugi susret mogla igrati u gostima. U najgoroj soluciji, mogla bi igrati u gostima protiv Portugala i Poljske, Švicarske ili Švedske. U slučaju da bude nositelj i domaćin u polufinalu, situacija bi ipak trebala biti lakša. Tako bi mogla ždrijebati momčad poput Sjeverne Makedonije ili Norveške u polufinalu.

Wales i Austrija su gotovo sigurno momčadi koje se priključuju iz Lige nacija. Ždrijeb za doigravanje bit će održan 26. studenoga, polufinala će se igrati 24. i 25. ožujka, a finala 28. i 29. ožujka.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});