fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U utakmici preokreta Stepančić odveo Hrvatsku do trijumfa nad Islandom

Autor: Sportske novosti

MÜNCHEN - Bila je to drama nad dramama. Hrvatska muška rukometna reprezentacija u svom je prvom nastupu u skupini B na Svjetskom prvenstvu u Münchenu pobijedila Island sa 31:27 (16:14), nakon dva preokreta i lude, furiozne završnice. Najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske bili su Luka Stepančić s osam i Luka Cindrić sa šest golova, dok je Island predvodio Aron Palmarsson sa sedam pogodaka.

Hrvatska je očekivano teškom pobjedom protiv Islanda otvorila SP u Njemačkoj. Mučili smo se s obranom, davali puno prostora protivniku, a oni su to odlično koristili. No, u presudnim trenucima uspjeli smo napraviti obranu 5-1 koja nas je povukla do pobjede s kojom se lakše diše i gleda prema drugom krugu. Trebalo je to da se skine veliki pritisak očekivanja s vrata. I zato zaslužuju pljeska, čak i kada nije bilo savršeno. No ima vremena.

Početak je bio težak, jer obrana nikako nije štimala. Raspadalo se na početku i 6-0, a puno bolje nije stajala ni 5-1. No, onda su nekako ulovili radnu temperaturu i sve se popravilo. S nekoliko detalja i obranom 5-1 u trenutu kaad smo počei ilaziti pred islandske šutere sve je izgledalo puno bolje. Od 11:14 finiširali smo sa 5:0 i poluvrijeme završili sa dva gola plusa.

Počeli smo u obrani 6-0 s Musom i Blaževićem u sredini, no bili smo prespori ili su islandski šuteri bili prebrzi, posebno Palmarsson kojeg se ne smije puštati na sedam metara. Lagano su probijali našu zonu, Šego je branio što je mogao. Onda smo promijenili zonu, s Mandićem i Duvnjakom tražili 5-1 i Island je strpljivo riješio i to. Mijenjao je Červar i vratara nakon 15 minuta makar je Šego branio vrlo solidno. Tražio je nešto, ne bi li zaustavio Island.

I onda se s nekoliko detalja ta obrana složila. Musa i Duvnjak igrali su obranu, Kozina i Cindrić napad. Vranković je zamijenio sjajno raspoloženog Stepančića i obrani dodao još malo više agresivnosti, dok je Mandić klasično bio neprelazan. I Island se polako i sigurno slomio. Šego je bio sve bolji. Makar nismo željeli s dvije izmjene rješavati problem, našli smo se u tome i izvukli iz krizne situacije.

Napad je definitivno bio puno bolji. To govori 16 golova zabijenih uz jedan promašeni penal. Cindrić i Duvnjak vukli su na početku, Stepančić je šutom otvorio Island. Igrali smo skoro bez greške, tu i tamo s nekim promašajem, ali teško je biti baš savršen, budimo realni. Onda je Karačić morao malo rasteretiti Duvnjaka, pa je to učinio odlično i čim se Duvnjak vratio bilo je još i bolje. S njim je sve puno lakše. Imali smo briljantan finiš prvog poluvremena s kojim smo publiku podigli na noge. Ispraćeni su naši ovacijama na odmor, no svima je bilo jasno da je to još daleko od raspleta.

Sjajno je igrao Luka Stepančić, uveo nas je u drugi dio sa dva gola, popeli smo se na plus 3 i otpočetka najavili namjeru da kontroliramo situaciju. Priključio mu se Luka Cindrić, ali kako smo počeli brljati s obranom ponovo ta dobra napadačka igra nije naplaćena i većom razlikom na početku drugog dijela. Island se nije predavao. Čekali smo njihove greške, a imali smo previše svojih. I brzo se prednost istopila, Island je već u 39. minuti bio na minus 1 (21:20). Trebalo je opet početi igrati obranu, jer s druge strane je Gudmunsson promijenio vratara, a Bjorgvinsson mu je s dvije obrane u nizu dao priliku da ulove izjednačenje u 43. minuti (22:22). Orn Jonson nas je opet probijao s vanjske pozicije, jako smo kasnili u izlascima na vanjske igrače Islanda. Naravno, to su bili trenuci kada smo bili bez Duvnjaka i silno su se osjetili.

Bjorgvinsson je totalno poludio na golu i Island nas je vratio na novi početak. Karačićevo isključenje iskoristio je Magnusson, Island je poveo 15. minuta prije kraja. Vratio se Duvnjak. Pali smo na -2, Červar je zvao time-out, vidjela se i nervoza.

Ništa nam nije išlo za rukom, bili smo u vrlo teškoj situaciji. Počelo je spašavanje, vratila se obrana iz prvog dijela. Vratili smo se uz isključenje Arnassona i počeo je finiš gol za gol. Stepančić nas je osmim golom vratio u prednost 6 minuta prije kraja (27:26). Pa dvije kontre Horvata i Cindrića i lakše se disalo na +3 makar su do kraja bile velike četiri minute. No, više nas nitko nije mogao zaustaviti. Trebala nam je ova pobjeda, a završne udarace za nju dali su najmlađi sjajni David Mandić i nepogrešivi Marin Šipić. Na kraju je ispalo i uvjerljivo!

Hrvatska će u 2. kolu u nedjelju igrati protiv Japana koji je ranije u petak izgubio od Makedonije 29-38.

Od 20.30 sa u posljednjem susretu 1. kola ove skupine igrat će Španjolska i Bahrein.

Autor: Sportske novosti
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});