fbpx
Foto: Instagram

U uzbudljivoj utakmici Nizozemci u završnici slomili Senegal

Autor: Hina

Nogometna reprezentacija Nizozemske startala je na svjetskom prvenstvu kojem je domaćin Katar pobjedom, u dvoboju prvog kola skupine A pobijedila je afričkog prvaka Senegal 2-0 (0-0).

U izjednačenoj utakmici prijetile su obje reprezentacije, a Senegal se unatoč neigranju svoje prve zvijezde Sadio Manea predstavio u dobrom svjetlu, no afrički je prvak na kraju ipak ostao bez ičega. Presudio mu je prvo Cody Gakpo pogotkom glavom u 84. minuti, a potom i Davy Klaassen koji je u 99. minuti zabio za konačnih 2-0.

Utakmica je od početka bila vrlo otvorena. Senegal se nije ni malo uplašio na papiru favorizirane Nizozemske te je od prve minute krenuo s napadima. Prvu pravu šansu imala je ipak Nizozemska kada je u četvrtoj minuti ubacio Gakpo, a na loptu nisu uspjeli na pravi način reagirati ni Bergwijn ni Janssen.

Ni malo se Senegal nije ispuhao žestokim startom te je nastavio sa svojom ofenzivnom igrom. Brzo su Senegalci dolazili na 20-ak metara od nizozemskih vrata, mnogo puta su akcije mirisale na pravu opasnost, no aktualni afrički prvak u tom uvodnom dijelu meča ipak nije opasnije zaprijetio Noppertu.

Na drugoj strani najveća opasnost je dolazila od strane rastrčanog i razigranog Gakpa, a najbliže golu Nizozemska je bila u 19. minuti. Sijevnuo je njen kontranapad i odjednom se De Jong našao u idealnoj poziciji za pogodak. No, De Jong se zapetljao u bespotrebnim driblinzima čime je šansa propala.

Do kraja poluvremena ritam se barem malo smirio s obje strane. Senegal je pokušavao dalekometnim udarcima te je u uvodnih 45 minuta najopasniji bio Sarr, a Nizozemska je sve više dominirala posjedom, ali nije došla blizu vodstva.

U drugom poluvremenu se nastavilo u istom ritmu. Prvi su zaprijetili Nizozemci, u 53. je Van Dijk glavom pucao preko vrata. Senegal je uzvratio u 65. minuti kada je Dia pokušao iz teške pozicije. Pucao je u bliži kut, ali nizozemski vratar je bio na lopti i zaustavio udarac.

I kada se činilo da će utakmica završiti bez golova u 84. minuti je Nizozemska postigla pogodak vrijedan tri boda. De Jong je lijepo ubacio, a još je bolje utrčao Gakpo i malo ispred vratar Mendyja zahvatio loptu glavom za 1-0 Nizozemske.

Odmah u idućem napadu Senegal je mogao izjednačiti. Odlično je pucao Pape Gueye, ali je krajnjim naporom izjednačenje spriječio Noppert. Bila je to do kraja jedina prava šansa Senegala koji je tako na startu SP-a poražen, a Nizozemska je osvojila vrlo vrijedna tri boda koji su potvrđeni drugim golom u 99. minuti.

Nakon udarca Depaya i obrane Mendyja lopta se odbila do natrčalog Klaassena koji je lakoćom spremio loptu u mrežu za 2-0.

Dan ranije u prvom kolu ove skupine Ekvador je s 2-0, uz dva pogotka Valencije, pobijedio domaćina Katar. U drugom kolu igraju Katar – Senegal i Nizozemska – Ekvador.

Na ljestvici vode Ekvador i Nizozemska s po tri boda, dok nula imaju Senegal i Katar.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI