UHIĆENOM LIJEČNIKU POMAGAO HRVATSKI TRENER? Dovodili živote sportaša u veliku opasnost

Autor: dnevno.ba

Njemački liječnik Mark Schmidt, idejni vođa međunarodnog programa krvnog dopingiranja, u razgovoru za televiziju ARD otkrio je još dvojicu pomagača, a među njima je i hrvatski atletski trener, tvrdi njemačka agencija DPA.

Schmidt je uhićen u ožujku 2019. godine, a nakon toga su u okviru operacije Aderlass uslijedile policijske racije diljem Njemačke i Austrije, između ostalog i na poprištu SP-a u nordijskim disciplinama, koje se održavalo u austrijskom Seefeldu. Čak 23 sportaša razotkrivena su u toj aferi.

Taj kontroverzni liječnik sada u zatvoru čeka sudsku presudu za organizaciju krvnog dopinga od 2011., a bio je momčadski liječnik biciklističkih ekipa Gerolstainer i Miram.

Krvni doping je dostavljao na susretima s trenerima i sportašima na benzinskim crpkama u Njemačkoj, ali je putovao i na Havaje i na ZOI u Pyeongchangu.

Kako nije mogao s vrećicama krvi u zrakoplov, sportašima je krv ubrizgavao u zračnoj luci u Frankfurtu, a ti sportaši su potom riskirali život s previše krvi u organizmu tijekom prekooceanskih letova.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI