fbpx

ULASKOM KUKOČA Hrvatska je opet najzastupljenija strana zemlja u Kući slavnih

Autor: Index.hr

Toni Kukoč sinoć je kao član generacije 2021. postao novi stanar Kuće slavnih i tako dobio najveću počast u košarkaškom svijetu.

Trostruki europski prvak s Jugoplastikom i trostruki NBA prvak s Chicago Bullsima ukupno je peti Hrvat koji je primljen u ovaj košarkaški muzej u američkom Springfieldu. Prije njega ulazili su pokojni Krešimir Ćosić 1996. i Dražen Petrović 2002., legendarni trener Mirko Novosel 2007. i Kukočev splitski suigrač Dino Rađa 2018. godine.

Neameričkim košarkašima vrlo je teško ući u Kuću slavnih jer o njihovu uvrštenju odlučuje Međunarodni odbor, koji djeluje neovisno od Sjevernoameričkog, pa svake godine na desetak Amerikanaca u Kuću uđe samo jedan čovjek iz cijelog ostatka svijeta.

A Hrvatska je sada ponovno postala najzastupljenija nacija u Kući slavnih, ne računajući SAD.

Srbija izjednačila ulaskom Divca, Kukoč vratio prednost Hrvatskoj

S Kukočem kao petim stanarom Hrvatska se odvojila od Srbije, koja ih ima četiri – Borislava Stankovića, Aleksandra Nikolića, Dražena Dalipagića i Vladu Divca.

Hrvatska je postala rekorder nakon Rađina ulaska 2018., ali samo godinu dana kasnije Srbija je izjednačila ulaskom Divca. Dvije godine kasnije, Kukoč joj je ponovno donio prednost. Iza Srbije su Rusija, Italija i Brazil, koje imaju po tri predstavnika.

Još od 2014., kad su ga nominirali Chicago Bullsi, Kukoč je bio kandidat za ulazak u Kuću slavnih, a Hrvatska je s njim iščekivala vijesti iz SAD-a. Sada kada je Kukoč konačno unutra, više se nemamo čemu nadati jer nakon njega nismo imali igrača ni približno vrijednog najveće košarkaške počasti. Možda jednog dana netko nominira šampionsku Jugoplastiku ili Cibonu iz sredine 80-ih u konkurenciji momčadi, ali njihovo uvrštenje nije odveć realno.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI