fbpx

Uvjerljivim pobjedama dvaju domaćina započelo Svjetsko prvenstvo rukometaša

Autor: Dnevno.ba

KOPENHAGEN - Domaćini su furiozno krenuli na Svjetskom prvenstvu za rukometaše, jer nakon što je Njemačka nadigrala Koreju s 30:19, Danska je bila prejaka za Čile. Sjajan i atraktivan nastup Danske i zaslužena visoka pobjeda za zagrijavanje uoči nastavka turnira, javlja Sportnet.hr.

Danska je odmah u prvom kolu pokazala zašto je prvi kandidat za titulu svjetskog prvaka. Bez obzira što je protivnik bio skromni Čile, Danci su odigrali ozbiljno, moćno i atraktivno, upisali su ogromnu pobjedu i nakrcali se samopouzdanjem uoči nastavka turnira. Matteo Garalda s druge strane još jednom se uvjerio da Čile nema što tražiti protiv iole jačih protivnika, razlika u kvaliteti je ogromna.
Ono u čemu je Danska najbolja, funkcioniralo je savršeno. Dva segmenta igre u prvom poluvremenu bila su na najvišoj mogućoj razini i odlučili su pobjednika. Obrana i kontranapad.

Rezultat 22:4 na poluvremenu najbolje oslikava koliko su se Danci “mučili” u ovom susretu. U prvih 30 minuta sve je odlučeno. Čile je poveo 1:0, a onda primio šest golova u nizu. Uspio se zadržati u igri gol za gol do 8:4, a onda je nestao s terena. Do kraja prvog poluvremena Danska je napravila seriju nevjerojatnih 14:0 i s ogromnom prednosti otišla na odmor.

Odlična danska obrana natjerala je Čileance na niz pogrešaka i slabih šuteva, dovelo je to do ogromnog broja kontranapada s kojima su razbijali protivnika. Za samo 30 minuta Danska je imala 12 kontranapada i realizirala svih 12. Istovremeno Čile je postigao samo tri pogotka iz igre, dodao je još jedan iz sedmerca za četiri gola na poluvremenu.

Naravno, drugo poluvrijeme bilo je samo odrađivanje posla. Danska je pokušavala zadovoljiti prisutne u dvorani u Kopenhagenu te nizom atraktivnih poteza u tome i uspjela.

Danska je uspjela zadržati ogromnu prednost, da je trebalo, slavila bi i puno uvjerljivije, a ovaj susret samo je još jedan pokazatelj kolika je razlika u kvaliteti između onih najboljih svjetskih reprezentacija i onih van Europe koje nisu kontinentalni prvaci.

Nikolaj Jacobsen može biti zadovoljan, Danska je neokrznuta prošla kroz prvu utakmicu, vrlo visoko je slavila s 39:16 i napunila se samopouzdanjem, ali i dodatno podigla euforiju među navijačima koji su ih nosili od početka susreta. Dancima je ovo jedini susret u Kopenhagenu, sada se sele u Herning gdje će odrađivati preostale dvoboje. Navijači u Kopenhagenu mogu biti itekako zadovoljni.

Igrač utakmice bio je Casper Mortensen koji je postigao osam pogodaka, svih osam u prvom poluvremenu uglavnom iz kontranapada. Mikkel Hansen dodao je sedam golova. Kod skromnih Čileanaca najefikasniji s četiri gola bio je Rodrigo Salinas s četiri gola.

Očekivano je i Njemačka apsolvirala svoju prvu prepreku na putu do što boljeg rezultata na ovom za nju domaćem Svjetskom prvenstvu. 15-ak minuta proučavanja igre debitanta Koreje, koja je u ovakvom izdanju potpuna nepoznanica svim protivnicima, nekoliko bitnih obrana Wolffa te raspoloženi Gensheimer, Pekeler i Fäth i prvo je poluvrijeme arhivirano sa sedam pogodaka prednosti.

Iako su u drugo poluvrijeme startali s 10:17 rukometaši ove ujedinjene Koreje u prvom su poluvremenu sa svih pozicija pronalazili put do njemačkih vrata, a svoj je posao sasvim solidno odradio i vratar Park sa šest obrana u tih prvih pola sata igre. Sasvim dovoljno za zadovoljstvo s obzirom da se azijski sastav nalazi u skupini autsajdera čitavog turnira.

S druge strane, najavljeni oštriji sudački kriterij u odnosu na ranija velika natjecanja na trenutke je bio i preoštar, posebno uzme li se u obzir da su i ritam igre i rezultat bili daleko od “na nož” atmosfere na samom parketu, pa je tako Dongmyung Kim u 12. minuti zaradio crveni karton, dok se u nastavku susreta u njemačkom sastavu trećeg isključenja trebao čuvati Pekeler.

Što se drugog dijela tiče, Njemačka je odmah na startu, i to najviše zahvaljujući novim obranama Wolffa, ušla u seriju, sa 4:0 stigla do 11 pogodaka prednosti dok je Koreji trebalo šest minuta igre u tom dijelu da prvi puta prevari protivničkog čuvara mreže.

Sve dalje išlo je savršeno na mlin njemačkog sastava; bez malo potrošnje energije, s dovoljno prostora da se isprobaju još neka taktička rješenja, a dovoljno uvjerljivo i na trenutke atraktivno da se zadovolje apetiti domaćih navijača. Na kraju treće četvrtine dvoboja tek Paul Drux nije dobio priliku, a Njemačka je u tim trenucima držala visokih 26:13.

I dok je u tom prvom dijelu drugog poluvremena Koreja uspjela postići tek tri zgoditka, a Njemačka imala +14, uspjela je povratiti dio ritma u svoju igru te do kraja popraviti napadački učinak na ukupno 19 postignutih pogodaka. Kao najjače karike u napadu predstavili se Dong-Hyun Jang i Tan Kang sa četiri precizna šuta, a Koreji nije pomoglo niti čak 18 obrana Jaeyonga Parka.

U njemačkom je dresu pak najprecizniji bio kapetan Uwe Gensheimer sa sedam postignutih pogodaka iz osam pokušaja, Pekeler, Fäth i Kohlbacher dodali su svaki po četiri, a s 15 je obrana odlično Prvenstvo otvorio i Andreas Wolff.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI